Criatures 25/05/2012

La reclusió és una condemna!

3 min

- Aquesta és una recomanació que es repeteix en els manuals i les webs de lactància. I jo em pregunto per què? Qui ho ha dit? Estem al segleXXIo alXV?

-

Em parteixo de riure quan llegeixo que per alletar cal fer-ho en un lloc tranquil, i em poso de mala llet quan aquestes recomanacions semblen imposicions! Imagino una dona gestant que no ha vist alletar ni les mones del parc, que busca informaciói es troba amb aquestes suposades "recomanacions":

"Busca un lloc tranquil i íntim per poder alletar, evita les corrents d'aire i evita els llocs públics o molt sorollosos"

"La mare ha de buscar un lloc tranquil amb llum tènue"

"Per alletar has d'estar molttranquil·lai buscar un lloc privat per fer-ho"

"Intenta buscar sempre que sigui possible un lloc tranquil per alletar"

"No alletis al teu nadó a qualsevol lloc, ja que és molt important (...) Evita llocs molt sorollosos, els lloc públics amb molta gent"

Si hagués de ser mare, volgués donar el pit, i llegís aquestes i totes les altres recomanacions que circulen i que parlen de la necessitat absoluta de buscar un lloc plàcid i ideal per alimentar a una criatura tindria que clar que només tindria tres opcions:

-No sortir de casa i no deixar entrar-hi a massa gent. Aquesta és una recomanació ideal per evitar les sogres... Però per cert quant gent és: molta gent?

-Anar a viure al camp amb la calma i els ocellets de fonts i alletartranquil·laen un prat verd solitari mentret'integres amb la natura. Ja se sap que la lactància pot ser molt mística!

- Ho treure'm aquesta idea ximple d'alletar del cap! Ja es veu que això d'alletar és impossible avui en dia!

Vinga va! A veure què vol dir no alletis el teu nadó en qualsevol lloc?? Cada vegada que ho llegeixo em recorda un anunci de la tele que parla del estrenyiment! Si no pots alletar en públic o a qualsevol lloc què fas? Surts disparada a alletar a casa quan la criatura fa el primer gemec? Si la resposta és sí, el radi de d'excursions a l'exterior es redueix considerablement, el que resulta una mica limitant, terriblement avorrit i infinitament monòton. Qui aguanta més d'unes poques setmanes sense anar més enllà d'un parell d'illes des casa, amb cotxe i sense trànsit potser una mica més enllà, però de totes maneres...¿¿?

Mentalment estic buscant llocs on no hagi alletat i no me'n surt cap; bé em sembla que als lavabos pudents no ho vaig fer mai! Però parlem clar alletar és una mica com el sexe, si et limites només a fer-ho al llit pot resultar tediós! Innovació al poder! I lavidillaque et dóna alletar en un casament en plena cerimònia? O a l'aeroport a la sala d'embarcament? O al banc mentre fas cua!?

Donar el pit es pot fer a qualsevol lloc, no ens hauríem de marcar restriccions ni creure'ns que ens calen, si pensem que ens cal és possible que la lactància no duri massa perquè qualsevol cosa que sigui restrictiva no ens agrada.

Aquestes recomanacions "modernes" són curioses perquè de fet alletar és una característica dels humans i durant la nostra evolució la nostra manera de viure no ha estat precisamenttranquil·la, de fet si mirem les cultures no industrialitzades veurem com les mares van a tot arreu amb les seves criatures, viuen constantment amb les seves criatures, no hi ha cap dispensa per ser mare lactant!

Sempre que llegeixo aquestes recomanacions penso en les imatges dePieterVan deHooch i les seves pintures de mares lactants, plàcides, assegudes a casa, amb la llar de foc al darrera el gos (o el gat) als peus, la llum entrant per la finestra.... I no és més que això una pintura. Poques vegades quan alletes t'envoltes d'un paisatgeidíl·licde pau i de calma total, de fet ni t'hi fixes en el paisatge!

No us diré que els primers dies de vida quan estrenes la teva maternitat i la teva lactància estartranquil·lasense mil ulls que t'examinen i et reproven no sigui (molt) recomanable però una vegada ja li tens el peu al coll el de menys és el lloc! És que realment ni et poses a pensar si hi ha massa gent o massa soroll o si aquell lloc és el lloc adequat o no.Alletes allà on la criatura demana i punt!

stats