Criatures 16/11/2012

El pessic

2 min

Alletar no fa mal, bé no n’hauria de fer de mal. Si fa mal vol dir que quelcom no va del tot bé. Però què passa els primers dies? Avui entrada dedica a l'Anna Bermudo.

-

No recordo dolor durant la lactància de la Maria, aviat farà 13 anys i potser és que tinc la neurona fora de servei però no recordo cap sensació de dolor als mugrons durant els primers dies de lactància.

Les neurones de la lactància de l’Abril les tinc més fresques, només (només) fa 8 anys i si recordo dolor. Em veig asseguda al sofà preparant-me pel moment en que la puça s’agafava al pit. En aquells moments veia les estrelles, galàxies i constel·lacions! I m’havia de concentrar per vèncer aquests segons de dolor sense xisclar!

Ella mamava de llibre, no tenia el tel de la llengua curt, mamava en bona postura... Per què m’havia de fer mal?! És cert que era un dolor molt breu, un dolor agut i intens però que només durava uns segons.

I jo recordava els llibres del Carlos González que havia llegit mil vegades que alletar no fa mal i vaig tornar a rebuscar als llibres buscant una explicació a aquella sensació tan molesta.

Així que avui una mini entrada per explicar-vos aquest doloret.

Aquest dolor és força habitual en moltes mares, per no dir totes. Però no hauria de ser més que un pessic, una sensació que ha de durar menys de 5 segons, un vist i no vist.

La molèstia els mugrons es produeix per causes hormonals. Els estrògens estan relativament alts uns quants dies després de parir, poc a poc van disminuït i el dolor també ho fa. És tot degut als canvis hormonals que es produeixen en el nostre cos durant la gestació que s'allarguen una mica en el post part i fan que la lactància sigui un pèl molesta.

Aquest dolor és conegut per les mares que alleten en tàndem perquè durant la gestació, especialment durant el primer trimestre, l’han patit. Però quan és la primera criatura i no has fet servir mai els pits per alletar no coneixes aquets dolor, màxim has descobert que els mugrons estan més sensibles durant la gestació però és clar no pots saber ni valorar si aquesta sensació és normal o no.

Per tant ens cal saber:

-Alletar no fa mal

-Alletar no hauria de causar clivelles ni ferides, ni cap tipus de lesió.

-Els mugrons no s’han d’adobar com diu el mite.

-Però els primers 15-17 dies de vida en el moment de l’agafada al pit es pot sentir una mica de dolor

-Aquest dolor hauria de ser breu, un màxim de 10 segons com a molt

-El dolor hauria de desaparèixer i la resta de la presa no hauria fer gens de mal

Si hi ha dolor durant tota la presa, o si hi ha ferides cal buscar ajuda. El dolor no desapareix sol de manera espontània, cal buscar qui pugui valorar a què és degut i pugui oferir opcions per solucionar-ho.

I mares; no us conformeu si el dolor que sentiu és més que un pessic. Quelcom hi ha que va malament i val la pena que demaneu ajuda com abans millor.

stats