Som la llet

Alba Padró i Arocas

Som mares lactants, no santes

Entrada dedicada al Dr. Santi i en especial a la seva última frase:

http://criatures.cat/2010/02/dones-el-pit-pots-prendre-medicaments/

"Ah!, per descomptat, ni una gota d’alcohol ni tabac" diu el Dr. Santi i veureu, jo això i moltes persones ho traduïm així:

Si fumes o beus no pots donar pit

I què passa amb la lactància? Tan greu és fumar i alletar? Només pot veure aigua si alletes? Si la mare fuma no pot alletar? Si fuma es millor que doni llet artificial? No pots beure ni una copa de cava?

A les mares lactants només se'ls pot reclamar moderació.

No podem vendre a les maresla prohibició de fumar i beure si alleten. Alletar encara porta implícit per a moltes dones un reguitzell de prohibicions d’accions indegudes de recomanacions dietètiques estrictes... Em sembla que així no podrem mai vendre el producte de manera eficaç i engrescadora.

Hi ha moltes mares que fumen i alleten, és més aquestes mares han fumat durant l'embaràs. I tot i que estic segura que el ginecòleg els ha dit mil vegades que ho deixin, acaben tolerant un parell de cigarrets al dia. Els estudis en diuen que les mares que fumen alleten menys temps. Però no està clar quina és la raó d’aquest fet.

La nicotina apareix a l’orina dels nens alletats, tant de mares fumadores com de mares fumadores passives. Causa còlics i escàs augment de pes. Però el més perillós del tabac no és la nicotina sinó el fum del cigarret ja que es relaciona amb la mort sobtada del nadó i infeccions de vies respiratòries. Per tant si la mare o el pare fumen cal avisar-los que:

· Caldria intentar reduir la quantitat de cigarrets que fuma al dia

· Cal que fumin fora de casa ( i tots els fumadors que vinguin a casa)

· Cal que la mare no fumi abans de donar el pit

Tots sabem que idealment no hauríem de fumar, però sempre serà millor per a la criatura una mare que li doni llet materna i fumi a una mare que li doni llet artificial i fumi. La lactància materna protegeix les criatures de mares fumadores.

I exactament passa amb l’alcohol. Si durant l’embaràs s’insisteix a evitar totalment el consum de alcohol, durant la lactància es pot permetre el consum esporàdic de begudes alcohòliques. Anem a definir-ho més.

La llet i la sang tenen la mateixa concentració d’alcohol quan la mare beu. Per tant si la mare ha begut i es sent intoxicada, la seva llet té alcohol. En aquest cas seria recomanable esperar que l'embriaguesa desaparegui.

Ara que això és un cas extrem. La majoria de mares només volen prendre una copa de cava o de vi.

Com més creix la criatura, més capacitat té per oxidar l’alcohol, per tant és menys perillós per a ell rebre una mica d’alcohol a través de la llet.

I com sempre, serà molt millor una mica de llet amb alcohol que la llet artificial.

Un apunt. Es recomana a les mares prendre cervesa per augmentar la producció de llet. Hi ha mares que s’ho han pres al peu de la lletra i això és força perillós per a la salut dels seus fills. Per tant, si us agrada una cervesa, bon profit, però no ho feu per produir més llet. Un altre dia parlem de galactagogs, paraula.