Som la llet

Alba Padró i Arocas

De gram en gram augmentem els quilos

A petició d’una lectora del blog parlem del pes. Gràcies per la idea.

Els nenes han de mamar, però han de guanyar pes. Els nens han de mamar però han de créixer. No hi ha volta de full, un nadó quemenja el que li toca augmenta de pes. Si no agafa pes s’ha d’actuar, no podem esperar a veure què passa o pensar que no és un problema, que ja augmentarà algun dia.

Quin és el mínim que han de pujar per saber si tot va bé?

Aquesta és una taula de guany de pes aproximat per setmana. No és la que proposa l’AEP exacte però em sembla més detallada.

De 0 al 1er mes i mig

Entre 1er mes al 3er mes

Entre el 3er i 4t mes

Entre el 4t i el 5è mes

Entre el 6è i al 12è mes

20g al dia mínim o 140g a la setmana mínim

de 155g a 241g per setmana

de 113g a 227 per setmana

de 85g a 142g per setmana

de 42g a 85g per setmana

Què passa si la criatura perd pes?

Els nens perden els primers dies de vida entre el 7% al 10% del seu pes. Aquesta pèrdua de pes és fisiològica i es produeix per l’expulsió del meconi. Als 5 dies de vida han de començar a augmentar de pes.

Normalment els pares només tenen el pes del naixement i el pes a la sortida del hospital com a referència, si la pèrdua de pes està dins els valors considerats normals no es torna a pesar el nen fins la setmana de vida amb una mica de sort o fins als 15 dies de vida.

Si tot ha anat bé als 15 dies han recuperat el pes, però moltes vegades per desconeixement o per equivocació els pares pensen que tot va molt bé i la realitat es ben diferent. Avui mateix he atès un nen d’un mes que encara pesa 100g menys que al naixement. I es podria pensar que aquests pares no han fet res, oi? Doncs és el que deia el Carlos al vídeo. Els pares han estat a mans del seu pediatre, que ha anat donant oportunitats a la lactància materna. Fins i tot les que som catalogades de radicals de la teta tenim molt clar que aquesta passivitat no és positiva ni pel nen ni per la lactància. Quan hi ha problemes, i un dels problemes més gran és que el nen no augmenti de pes, cal posar fil a l’agulla. Valorar què passa, valorar què cal en cada cas i establir un pla d’actuació. Per tant cal suplementar.

Si la pèrdua de pes es produeix en un nen més gran el més problable és que la criatura estigui malalta. Si la lactància ha funcionat bé durant mesos el problema no és la producció de llet segur. Cal anar al pediatre per revisar-lo amb cura.

Què passa si la criatura segueix perdent pes?

Un nadó que els 15 dies de vida no ha recuperat el pes del néixer necessita ajuda. Si no augmenta de pes o està malalta o menja suficient. Per tant el primer pas és descartar la malaltia. El segon pas es començar a ajudar a la criatura a alimentar-se amb més eficàcia.

L’ajuda no passa obligatòriament per llet artificial. Moltes vegades al pensar que la llet materna no és de qualitat s’elimina l’opció de suplementar a la criatura amb llet materna, es dona llet artificial directament. Però cal veure si la mare és capaç d’extraure’s llet en quantitat suficient com per suplementar al seu fill amb aquest extra de llet materna. Que ens permet no comprometre la producció de la mare.

Si la mare no pot, no vol o no arriba a la quantitat necessària cal suplementar amb llet artificial, sense cap mena de dubte i sense cap mena de recança. Donem una empenta al pes del nen i després ja traurem la llet artificial si cal.

Cada quant cal pesar-lo?

Si el nen ha augmentat bé els primers dos mesos pesar-lo cada setmana no garanteix que el nen estigui més sa. Una vegada passats als dos primers mesos no cal pesar a criatura cada mes, cada dos mesos és més que suficient. I per descomptat no cal pesar-los cada setmana. Les criatures no agafen pes de manera constant i regula. Unes setmanes agafen i altres no, unes setmanes agafen poc i altres molt... Si pesem cada setmana a la criatura ens podem endur sorpreses desagradables i prendre accions innecessàries que poden perjudicar la lactància.

I si no guanya pes però augmenta de talla?

L’alçada no s’afecta tan fàcilment,triga molt a afectar-se. Per tant no és significant que la criatura no agafi pes però sí augmenti de talla. Moltes persones pensen que el pes no és important i sentim coses com “No ha guanyat gens de pes (criatures de 0 a 2 mesos) però ha crescut molt, 2 cm en pocs dies, la nena és alta i prima, va per model! “

I no, la nena no va per model, la nena passa gana o està malalta! La talla no té gaire importància per valorar si la ingesta de llet és suficient. M’explico. Penseu en els nens del Tercer Món; estan prims amb els estómac inflats per la desnutrició, amb els braços i les cames com escuradents... Però la seva alçada és normal!

Si no augmentael pes esperat per la seva edat tot i que la talla segueix augmentant, passa quelcom que s’ha de valorar de manera de manera exhaustiva.

Els nens de pit creixen igual que els nens de llet artificial?

Una altra cosa a tenir present és que els nens de pit creixen diferent que els nens que prenen llet artificial i cal tenir les taules de la OMS feta amb nens de pit per valorar les criatures, per cert, aquestes noves taules són tan pels nens de llet materna com els de llet artificial.

Els nens de pit agafen, normalment, més pes que els nens de biberó durant els primers tres mesos. Després el pes s’estanca i com podeu comprovar poden augmentar només grams cap a l’any de vida.

Espero que et sigui útil ;-)