Som la llet

Alba Padró i Arocas

El germanet haurà d’esperar

Sabíeu que la lactància és un mètode anticonceptiu força eficaç?

Què penseu que pot ser més eficaç per evitar un embaràs, posar en pràctica el mètode MELA o utilitzar preservatiu? El MELA és un mètode anticonceptiu que es basa en la infertilitat natural que es produeix al donar el pit. La succió de la criatura aconsegueix inhibir la producció hormonal que es requereixen per ovular. Per tant la mare està força mesos sense ovular (en amenorrea)

Per poder utilitzar el MELA de manera segura i eficaç s'han de complir les següents condicions:

1. La menstruació de la mare no ha d’haver tornat.

2. La mare alleta el seu nadó completa o gairebé completament a demanda de dia i de nit*

3. El nadó té menys de 6 mesos.

Les sigles de MELA signifiquen:

  • tode
  • Làctancia
  • Amenorrea

Anem a veure els punts bàsics per poder utilitzar el mètode amb seguretat:

La menstruació de la mare no ha d'haver tornat després del naixement de la criatura. El reinici de la menstruació és un indicador important del retorn de la fertilitat en la dona. Durant els 3 a 6 mesos posteriors al part, és poc probable que una dona que alleta completa o gairebé completament a lliure demanda, ovuli. Per cert, les pèrdues de sang durant els dos primers mesos que segueixen el part (56 dies post part) no es considera sagnat menstrual. Es considera que la menstruació ha tornat quan hi ha algun tipus de pèrdua de sang per dos dies consecutius fora dels 56 dies post part.

El nadó ha de ser alletat completa o gairebé completament a demanda de dia i de nit . Durant els primers sis mesos el nadó no rep, altres líquids, o aliments. Així que sempre que el nadó mostra senyals de voler mamar: xuclant la seva mà, obrint i tancant la boca o movent la cap; sigui de nit o de dia, la mare li dóna de mamar.

La criatura ha de ser alletada amb freqüència i durant tot el temps que vol romandre al pit. Això és anomenat "Lactància a demanda". El alletament exclusiu requereix mamades freqüents al llarg del dia i de la nit aproximadament 8 vegades en un període de 24 hores, alletant com a mínim una vegada durant la nit i sense intervals més grans quatre a sis hores.

El nadó ha de ser menor de 6 mesos ja que als sis mesos es comença a introduir l'alimentació complementaria i els nens poden mamar menys i l'ovulació és pot desencadenar.

Si compleix aquestes premisses, l'efectivitat del MELA té un percentatge d'èxit de més del 98%. Més efectiu que l'ús del preservatiu o la píndola anticonceptiva.

Quan canvia alguna de les tres condicions cal buscar un altre mètode anticonceptiu.

Si el MELA no us acaba de fer el pes, a partir de les 6 setmanes de post part es pot començar a prendre pastilles anticonceptives amb una sola hormona. Les píndoles amb hormones combinades cal evitar-les fins els 6 mesos post part doncs disminueixen la producció de llet si es prenen abans d'aquest moment. Una vegada hem arribat als 6 mesos es poden prendre sense patir per la producció de llet.

Els mètodes de barrera: preservatius, diafragmes es poden usar sense cap mena de problema. L'anell vaginal també és pot utilitzar a partir de les 6 setmanes post part.

I per cert, si teníeu un descuit, un accident o us agafa aquella sensació de pànic escènic; podeu recorre a l'anticoncepció d'emergència. La píndola del dia després no està contraindicada durant la lactància i no afecta en cap moment la producció de llet.

Per cert, el preservatiu té un eficàcia del 100% però si es fa servir malament es redueix a valors d'entre el 40 al 60%