Criatures 14/09/2011

VINEEEEEEEEEEEEEE!!! (I)

3 min

Avui una entrada que divideixo en tres per poder dir tot el que vull sobre aquest tema.

Imagineu treballeu en una oficina i sentiu que el vostre cap us crida a mitja veu, molt fluixet. Penseu que noha deser massa important perquè fa servir un to tranquil, gairebé no se'l sent. No sembla important. Pot esperar!

Al cap d'una estona el torneu a sentir, ha pujat una mica el to de veu però teniu tanta feina que penseu que es pot esperar una mica més.

Al cap d'uns minuts sentiu un crit: "VINEEEEEEEEEE" i evidentment feu un sal de la cadira i aneu corrent a veure què vol. Però quan arribeu al seu despatx està tan enfadat perquè heu trigat vint minuts en fer-li cas que ja no sap què us havia de dir i us cau una esbroncada del quinze!!

Moralina: No convé fer esperar el "jefe" MAI.

Doncs ara apliquem el conte a una criatura lactant. Fer esperar una criatura per mamar ens porta a la mateixa situació de la història anterior. La lactància a demanda o amb anticipació vol dir no fer esperar per menjar.

Sí, sé què em direu que de vegades, per nassos, cal fer-losesperar una mica. Estem d'acord. A vegades vas en cotxe i tu ets la conductora i no pots donar teta, a vegades el dinar es crema si no l'apartes del foc i no pots alletar, a vegades cal baixar de l'autobús per evitar passar-se de parada i no pots donar el pit, a vegades .... Però és just això: A VEGADES. I el que està clar que "a vegades" no vol dir sempre.

Comentant-ho amb la Myriam (que li tinc d'agrair des de aquí que es llegeixi TOTES les entrades i m'envia un mail amb les errates. És l'àngel de la guàrdia d'aquesta dislèxica que us escriu) vam pensar que moltes mares tot i saber que la lactànciafunciona a demanda fan esperar les seves criatures 5, 10, 15... minuts abans d'alletar-los, abans de fer cas a la seva demanda d'alimentació.

Ja n'he parat en altres entrades però només hi ha una finestra molt petita en que les criatures poden menjar. Aquest espai de temps comporta una característica. Comporta que la criatura està ATENTA. Aquest moment s'anomena "Alerta tranquil·la". En aquest moment el cervell de la criatura està aprenent, és el moment en que està disposat a estar atent i aprendre coses noves. I no ens enganyem durant uns quants mesos la lactància és un aprenentatge tant per la mare com per la criatura. Les criatures ens arriben de fàbrica amb la teòrica aprovada, elles han practicat dins el nostre úter. Les primers classes comencen amb l'aparició del reflex de deglució entre les 12 i les 14 setmanes de gestació, entre a les 15-18 (18 SNN*) comencen a practicar la succió i finalment a les 28 setmanes aprofundeixenel reflex de cerca.

Aquests tres reflexos són bàsics per poder alimentar-se. Sense ells no seria possible seguir en vida després de néixer. Però que tinguin la teòrica feta no vol dir que tinguin la pràctica aprovada. La pràctica s'aconsegueix una vegada estan en plena acció, amb el pit de la mare a prop i amb paciència per ambdues parts. Però com tot les pràctiques només es poden fer en moments determinats i aquest moment és "l'alerta tranquil·la". Per tant fer esperar a una criatura, superar aquest moment d'aprenentatge comporta no aprendre, comporta caos i desorganització. Moltes criatures ploren desesperades passat aquest moment, ja no és el moment de mamar per tant s'adormen i si s'adormen no mengen.

Per altra part hi ha un tema més espinós. Les mares (pares)que creuen que es necessari fer esperar a les criatures perquè si els donen el que volen els malcrien. Per tant t'esperes nen que no et toca! En els dos casoses tractad'un problema de desconeixement de la biologia i la fisiologia de les criatures. Les criatures no ens prenen el pel quan demanen teta al cap d'una hora d'haver mamat. Les criatures no són "llestes", bé si que són llestes, però no són llestes amblamaldat que integra l'etiqueta de "ser llest". L'ull que veu maldat en aquest comportament de la criatura s'ho hauria de fer mirar o llegir una mica més sobre la biologia humana.

Així que cada vegada que la criatura plori o us diguin que cal alletar amb horaris penseu en el vostre cap. Si a ell no el feu esperar, no feu espera la vostra criatura que segur que us estima més i us ho agrairà tota la vida!

*SNN: Succió No Nutritiva

stats