Criatures 31/05/2013

Trastorns cutanis durant la lactància

3 min

- Una de les situacions de les que encara no havíem parlat és la desagradable experiència de tenir i patir èczema de mugró. Avui entrada dedicada a aquest tema i a la dermatitis.

-

La incidència de l'èczema del mugró i l’arèola és desconeguda i la literatura científica es limita només a informar de la seva existència. Com no, les tetes productives i els seus problemes no importen a pràcticament ningú!

L’èczema de l'arèola i el mugró afecta més habitualment la zona de l’arèola i no s’acostuma a estendre a la resta del pit. Es presenta a vegades com una petita clivella a la base del mugró que poc a poc s’estén cap a la resta de l’arèola i forma una mena de crostes o erosions descamatives. Les mares que el pateixen descriuen el que senten com un dolor agut, que cou i pica en especial quan la criatura s'agafa per mamar tot i que el dolor perdura tot el dia.

Les mares que han tingut o tenen èczemaatòpic en alguna altre part del seu cos són més propenses a patir-los al pit. Tot i així hi ha mares que mai han tingut cap lesió i també estan afectades per l'èczema del mugró i l’arèola.

Per evitar les irritacions del mugró si hi ha tendència a tenir problemes de pell aquí van unes suggerències:

  • Evitar els banys d'aigua calenta
  • Usar cosmètics que no siguin agressius amb la pell, naturals i amb els mínims productes químics.
  • Evitar qualsevol crema “específica” per mugrons i “específiques” per prevenir clivelles.
  • Dutxar-se després de nedar a la piscina per eliminar restes de clor.
  • Si hi ha tendència a tenri la pell molt seca usar hidratants naturals.

En el cas que tot això no funcioni cal recórrer a una crema amb corticoides suaus. Cal aplicar-la després de donar el pit i untar-la a consciència per aconseguir que sigui absorbida ràpidament. I el més important no cal eliminar-la per donar el pit. El netejar i assecar la zona per eliminar la crema empitjora la situació.

Tot i que les cremes amb corticoides acostumen a funcionar molt bé i amb rapidesa cal dir que els èczemes són extremadament punyeteros i poden reaparèixer al cap de poques setmanes d’haver desaparegut totalment. Hi ha mares a les que els cal fer ús de la crema de corticoides de manera intermitent durant tot el transcurs de lactància.

La causa exacta del èczema és desconeguda, però és probablement a causa d'una combinació de la pell seca, irritable amb un mal funcionament en el sistema immunològic del cos. L'estrès i altres trastorns emocionals poden empitjorar la situació.

La dermatitis de contacte del mugró acostuma ser més simple de tractar i té una evolució més ràpida i positiva. En primer lloc cal fer una mica de Sherlock Holmes i cal descobrir què l’ha causat. Si es descobreix l’agent causal i s’elimina no sol reaparèixer. El primer pas és deixar de fer servir qualsevol crema o ungüent pel mugró. També valorar si s’ha produït un canvi en els detergents usats per rentar els sostenidors, si s’ha fet servir una marca diferent de coixinets protectors (el gel que tenen alguns de plàstic pot crear irritacions) o fins i tot si els sostenidors són nous. Si detecteu que ha estat al sabó torneu al d’abans o feu servir sabó pur i si podeu assequeu la roba al sol.

Altres possibilitats a valorar són:

  • Sabons de cos i xampú de cabell: que poden arribar durant la dutxa a la zona del pit.
  • Roba de llit nova: en el cas de mares que dormen sense roba

El dolor a l’hora d’alletar serà el que marcarà si la mare pot o no seguir amb la lactància “en directe” o si li cal diferir la lactància fins que la situació millori.

Ambdós processos són força desconeguts i sovint si no es tracten poden ser la fi de la lactància ja que el dolor i el malestar que produeixen fan molt desagradable donar el pit. A més sovint apareixen quan els nens ja són grandets, acostumen a aparèixer amb la dentició o amb l’iníci de l'alimentació complementària, el que anima als professionals a recomanar un deslletament a les mares per acabar amb el seu problema.

stats