Criatures 18/02/2010

Tots serveixen (I)

2 min

Ja vam parlar dels pits petits fa uns dies. Els pits amb poc volum poden angoixar algunes dones però el tipus de mugró, la forma i la mida donen maldecaps a totes.

Ja se sap que les dones mai estem contentes amb allò que ens ha donat la mare natura. He vist forces mugrons i mai cap dona m'ha dit el meu mugró es perfecte per alletar. Això sí, totes s'han queixat dels seus mugrons: massa gran, massa petit, massa pla...

Cal tenir present, abans de res, que la criatura no necessita el mugró per mamar. El mugró només és una marca tàctil que el nen fa servir per trobar la zona d'on surt el menjar. Si no poguéssim veure res l'única manera per localitzar una zona en una gran àrea seria que aquest punt tingues relleu. I això és el que fa la criatura buscar amb les galtes i la boca el punt exacte d'ona surt l'aliment. Els nadons, a més,són curts de vista i el cos matern enfosqueix durant l'embaràs la zona de l’arèola per facilitar la detecció visual del mugró.

El mugró és forma en les primeres setmanes de gestació i és igualen els dos sexes fins a la pubertat, on a les nenes se'ls comença a desenvolupar la glàndula mamaria gràcies a la revolució hormonal que s'inicia en el seu cos.

Els mugrons poden ser de mil maneres. No hi ha un mugró estàndard i molt menys un mugró ideal però acostumen a servir tots per a la seva funció.

A grans trets el mugrons poden ser:

-Invertits

-Plans

-Comuns

I dins aquestes opcions de mida, el mugró pot variar de 12mm a 23mm.

Els mugrons comuns i els plans són els que al ser estimulats protueixen (creixen) cap a l’exterior. Una dona pot comprovar quin tipus de mugró té comprimint entre els dits la zona de l’arèola més pròxima al mugró. Si al comprimir surt una mica o no s’enfonsa, el mugró no és invertit. Si per contra al moment de fer aquest gest el mugró s’enfonsa i s’interna cap a dins parlem d’un mugró veritablement invertit.

Aquest últims estan causats per un defecte de fàbrica durant la gestació. En l’etapa fetal no es desenvolupa el múscul que fa sortir el mugró cap a fora o altres vegades aquest múscul és massa curt i tiba cap endins quan el que hauria de fer es enviar-lo cap enfora.

De fet el cirurgians plàstics estan tips de fer a les dones acomplexades de no tenir mugró la intervenció necessària per tallar el múscul en qüestió i deixar el mugró "sortidet" a la vista.

L’únic problema es que aquesta operació talla també els conductes galactòfors i moltes vegades si s’ha fet abans de ser mare impossibilita la lactància.

Els autèntics mugrons invertits poden ser un problema real. Tot i que hi ha moltes dones que poden alletar, altres no poden de cap manera. La succió del nen que estira el mugró cap a la seva boca crea ferides i clivelles importants difícils de resoldre i que porten la dona a deixar la lactància en poques setmanes a causa del dolor i la incomoditat.

Doncs això, fins que no es demostri el contrari tots són vàlids. Per cert, el meu mugró és tan petit!!

stats