Criatures 09/06/2010

Sus scrofa domestica

4 min

Aquest cap de setmana he vist un documental sobre porcs, em sembla que entre això i el meu nou estil d'alimentació no podré menjar mai més fuet....

La gestació de les truges dura 4 mesos. Pareixen de 9 a 12 porquets. Cada femella té unes 14 mamelles ( que poc m'agrada aquesta paraula) per tant n'hi ha de sobres per tots els porquets. Però la cosa no es tan simple com arribar i triarà una teta o l'altra! Després del part els porquetes estan molt esverats, grunyen, xisclen, s'esvaloten i tot per buscar la millor teta. I això és una cursa per ser el més ràpid. Els pits de la truja no produeixen llet en la mateixa mesura. Les glàndules que produeixen més son les situades a la zona del tòrax, per contrales de l'abdomen produeixen menys. Per tant els més forts, ràpids i astuts arribaran a la millor teta. I és clar, aquesta mena de ball de saló de porquet buscant mamella no es pot fer en totes les preses. Imagineu quin caos seria! Pitjor quejugar al Twister. Així que el pit del que mamen la primera vegada serà el pit assignat fins que es deslletin. S'han fet proves per assegurar aquest detall. Han posat un número a cada porquet iel mateix acada glàndula mentres mamaven. El segon pas era retirar els porquets de cada pit, separar-los, desordenar-los com cartes i deixar-los anar per veure com es distribuïen de nou. I sí! Cada porquet tornava a la seva!!

Els porquets mamen en condicions normals entre 10 a 12 setmanes i finalment es deslleten. En les granges de producció intensiva se'ls deixa mamar només fins que tenen entre 21 i 30 dies.

A part de l'alta mortalitat que es produeix en aquest moment per deixar la llet materna, els porquets s'estressen, s'estressen molt i això modifica el seu cervell.

I l'estrès és untema que podem extrapolar a la criança de les nostres criatures .

L'estrès està constituït per una sèrie de respostes de l'organisme davant els estímuls que rep del medi. Tant humans com animals tenen en l'estrès un mecanisme instintiu de supervivència.

Davant d'una senyal captada com perillosa immediatament el cervell disposa l'individu per l'atac o la fugida, els sentits s'aguditzen en la seva màxima alerta, el flux de sang serà menor als ronyons i l'aparell digestiu i augmentarà al cervell, al cor i als músculs, per si cal corre!

Un lloc on les hormones d'estrès són particularment perjudicials és el cervell. S'ha trobat que els nivells elevats de cortisol poden causar danys en una regió del cervell coneguda com l' hipocamp que juga un important paper en la memòria. D'altra banda l'estrès sembla tenir un impacte contrari en una regió del cervell adjacent a l' hipotàlem anomenada amígdala. Aquesta regió està involucrada en les respostes de por, coratge i agressió.

Els investigadors han descobert que l'estrès sofert durant la infància, com a conseqüència dels abusos o de la negligència emocional, combinat amb predisposicions genètiques, pot alterar estructuralment el cervell dels nens i convertir-los en adults més propensos a desenvolupar una depressió.

De diveros estudis es desprèn, que l'estrès i les variables genètiques poden interactuar i afectar l'estructura i funcionament del cervell, al mateix temps que posa de manifest com l'estrès infantil pot amplificar la propensió d'una persona a la depressió.

D'aquí la necessitat de prevenir l'estrès sostingut en les criatures. Però tornem als porquets.

Els porquets que eren deslletats i separats de les seves mares mostraven una resposta molt alta al estrès. Eren incapaços d'aprendre i mostraven un comportament agressiu amb els altres porquets. Situaven un porquet dins un bidó ple d'aigua. En un lateral hi havia una plataforma queli permetia sortir de l'aigua sense problemes. Els animals alletats i no sotmesos a estrès donaven unes voltes dins el tanc d'aigua per situar-se sobre la plataforma i sortir de l'aigua. Al cap de deu minuts es repetia la proba i el porquet anava directament a la plataforma. Els porquets deslletats prematurament i estressats no eren capaços de trobar la plataforma per ells mateixos en el primer intent. Se'ls mostrava on era la plataforma i eren trets de l'aigua. Quan repetien la proba els porquets no sabien trobar la plataforma i seguien nedant dins del tanc fent voltes i voltes tot i que passaven una i altre vegada al costat de la plataforma.

Sé que parlo de porcs i per comparar-los amb nenes em podeu titllar d'exagerada, però aquesta és la realitat. El cervell de les nostres criaturesés modelable i sotmetre'ls a estrès sostingut pot modificar la seva conducta i les seves capacitats.

Deixar plorar un nen de manera sostinguda, parlo de certs mètodes conductistes per dormir i voler criatures de pocs mesos independents de les seves mares pot afectar a les nostres criatures.

Si voleu aprendre més del tema us recomano aquest llibre, és simplement fascinat!

stats