Som la llet

Alba Padró i Arocas

Que no té xumet?

Els nens són complicats, el manual d’instruccions no està mai inclòs en el pack i el remitent sempre l’obliden (així no els pots tornar), i a sobre cada criatura és diferent, el que no et permet generalitzar o crear-te expectatives. Això sí, tots necessiten succionar.

Bé, hi ha coses que si son igualetes per a tots. Tots volen el mateix: pit i braços per menjar, xuclar i succionar.

Quantes vegades he sentit dir a una mare “em fa servir de xumet”, i això no té lògica. La frase no té sentit, perquè en tot cas el nen que porta xumet el fa servir de pit i no el contrari. I mai he sentir cap mare queixar-se del contrari, bé si, a la llarga també es queixen de no poder eliminar el xumet de la vida dels seus fills. I ens cal inventar mil històries extraordinàries: fades màgiques, reis mags, nans i follets... que s'han d'emportar el xumet a un país llunyà!

No puc dir que no he comprat mai un xumet, seria mentida. Si no recordo malament he comprat tres xumets. El primer abans de néixer la Maria, tothom sap que els nens no neixen amb xumet per temes d'espai intrauterí. El xumet era part de la canastreta que em demanaven des de l'hospital. No el va voler mai. Li feia molt fàstic i als disset dies de vida de la Maria vaig entrar a formar part d'ALBA, així que vaig descobrir que podia llençar el xumet tranquil·lament. El pobrexumet va acabar devorat per la nostra gossa, que en va fer ús molt sàviament.

Els altres dos els vaig comprar per a l'Abril. El primer quan tenia 3 mesos, per anar amb avió. No cal dir que no el va voler i es va posar a mamar; va dormir la mar de feliç tot el vol. I jo la més cofoia de totes les mares mentre rebia les felicitacions de tots els auxiliars de vol que venien a felicitar-nos per la nena, perser la mésmaca de tots els nens de bord i en especial perquè no emprenyava la resta de passatge.

El segon el vaig voler comprar quan tenia vuit onou mesos, a vegades volia agafar el xumet dels nens del grup de lactància. Així que, innocent de mi, n'hi vaig comprar un per a aquests moments de desig delsxumetsaliens. Però no, vaig descobrir una cosa que ens passa tant a nen com a adults.És més desitjable el que tenen els altres que elque tu tens. Per tant no volia saber res del súper xumet anatòmicque li havia comprat. I es dedicava a mangar vilment el xumet dels nens més petits. Ja sabeu, la gespa es més verda al jardí del costat!

Per cert, als bebès no els calen xumets, si és cert que a vegades, al cotxe per exemple, poden ser un element tranquil·litzador. Les criatures poden viure sense saber què és un xumet i poden gaudir dels pits de la seva mare per calmar-se, relaxar-se, consolar-se...

Per tant endono fe:

Els nens no necessiten un (o molts) xumets. Es pot viure sense xumet i a més et feliciten a l'entrada a l'escoleta! Això sí, tothom et pregunta durant mesos: Que no té xumet la nena??? No senyora, no té xumet. Té els meus dospits!!!