Criatures 18/02/2011

Punt i apart o punt i seguit

3 min

Poden semblar una taca de Tipp-ex, són petits i innocents però acostumen a ser extremadament molestos i a vegades molt dolorosos. Avui entrada dedicada als punts blancs del mugró, altrament anomenats perles de llet.

No tots el punts blancs del mugró són iguals. Per tal cal saber diferenciar-los ja que no es pot aplicar el mateix tractament a tots.

Anem a pams:

Si el punt blanc és definit, rodó, molt superficial es tracta d'un punt blanc causat per tracció. Si el punt és irregular, difús, opac i intern és un punt blanc causat per infecció.

Així que en tenim de dos tipus, els de tracció i els d'infecció. No es produeixen pel mateix i com he dit cal tractar-los de manera diferent i no confondre's, en espcial per no complicar-los en el cas dels causats per una infecció bacteriana.

Els punts de tracció són causats per un traumatisme/tracció sobre la punta del mugró: una mossegada (amb dents o sense, amb les genives) una estirada, una mala postura, un tel lingual...

Aquest punts semblen mitja perla tallada per la meitat. Mitja esfera col·locada sobre el mugró. A més són molt superficials i localitzades. Aquests punts es prdueixen per una obstrucció del porus del mugró. Al mugró hi ha de9 a14 porus , pels que la llet surt des de la glàndula cap a fora. Aquests porus microscòpics es poden taponar amb relativa facilitat, una mossegada a la punta del mugró pot causar una inflamació local el que porta a taponar el conducte. Es forma el punt blanc, que és una barreja de material lípid queté una consistència sorrosa i llefiscosa. Aquests punts es poden treure del mugró hi ha diferents tècniques:

Agulla estèril:

Amb una agulla estèril o una agulla de les que fan servir els diabètics per punxar-se insulina es pot obrir el punt blanc. En primer lloc cal aplicar escalfor humit sobre el mugró ja que així és més fàcil. Cal obrir la pell pels costats, com qui es treu una estella del dit. Una vegada aixecada la pell es pot posar la criatura a mamar o treure llet amb el tirallets. Les perles solen sortir amb facilitat. Si es fa bé surt aquest material que veieu a la foto i ni gota de sang perquè no es clava l'agulla en capes profundes de la pell i no fa mal perquè només aixequem la epidermis.

Oli més tovallola vella:

Cal un recipient amb oli vegetal d'ús alimentari: d'oliva, de gira-sol... S'escalfa l'oli a uns 32 graus. Cal submergir el pit en aquest preparat entre cinc i deu minuts. Una vegada transcorregut aquest temps calfregar-se el mugró amb ganes i energia,amb una tovallola de bany d'aquelles seques i velles que tenim al fons de l'armari. Immediatament col·locar la criatura al pit.

Tap de cava:

Posem la criatura estirada panxa enlaire sobre una superfície plana, idealment al llit. La mare es col·loca a quatre grapes sobre la criatura. En l'anomenada postura de la lloba. Deixem a la criatura mamar, quan comenci a succionar amb ganes cal fer un moviment cap enrere per treure el pit de la boca de la criatura com si fos un tap de cava. Potser és la manera més extrema de treure una perla però si no funciona res del que he explicat abansés pot intentar.

La paciència:

Les perles de llet desapareixen soles. Si es té paciènciai no fan gaire mal es pot esperar un mes aproximadament a que la perla depereixi per si sola, sense haver de recorre a cap de les altres tècniques. Els punts blancs produïts per l'obstrucció del porus i l'acumulació de llet haurien de ser un punt i seguit. Una vegada buidats el dolor desapareix i tot es normalitza. Per tant és un punt i seguit en la lactància.

Si la perla es produïda per infecció es millor no tocar-la, és millor no fer res que pugui augmentar la infecció. El material que forma les perles és diferent; són biofilms, partícules que fabriquen les bacteris i que taponen els conductes i els porus del mugró. Aquests punts es millor no tocar-los ja que el sol fet de remenar-los sol causa més mal al mugró, a vegades fins i tot es produeix una petita hemorràgia o una infecció més greu, mastitis.

Els punts blancs causats per la infecció poden anar units a altres patologies del pit; en especial a la mastitis però també a les obstruccions. A vegades aquest punts són una primera senyal que passa quelcom dins la flora de la glàndula. I cal fer un punt i a part per buscar les causes d'aquesta situació. Per suposat és pot seguir alletant, però fa molt mal.

Doncs ja ho sabeu, si mai teniu un punt blanc al mugró valoreu si es un punt i apart o un punt i seguit.

stats