Criatures 11/04/2012

L’aigüeta blanca no és llet!

3 min

-

Tot líquid de color blanc no és llet, tot líquid de color blanc no té perquè tenir les propietats de la llet, cap líquid de color blanc que no sigui llet no pot ser usat per substituir-la.

-

Tinc una entrada anterior sobre el tema de les mal anomenades llets vegetals (aquí les anomenarem pel seu nom: batuts o orxates) però em sembla que ha arribat el moment d' ampliar el tema. És urgent aclarir les coses! La llet artificial a base de llet de vaca no té bona fama, hi ha qui la considera la responable de tots els mals, per tant hi ha qui en el cas d'una criatura que no recupera pes i que la seva mare no es pot treu llet opta per recomanar suplementació amb batuts vegetals que creuen molt més saludables i una alternativa vàlida a la llet artificial.

Però les criatures de 0 a 6 mesos no haurien d'alimentar-se de cap altre cosa que no fos llet, sigui materna o artificial ( ja sigui hidrolizada a base de llet animal o de soja especial per nadons). Donar batuts d'arròs, de soja o dequinoa sense processar per suplementar o substituir la llet en una criatura menor d'un any és una BOGERIA! Cap d'aquests productes és adequat per suplementar una criatura lactant.

La llet de cada mamífer és especial i única pel desenvolupament de cada espècie. Els valors nutricionals són diferents i adequats pel creixement òptim de la cria. La llet artificial és llet de vaca modifica per ajustar-se a les necessitats nutricional d'una criatura. És cert que la llet artificial té manca de moltes substàncies i és una burda imitació de la llet materna, però ara per ara és l'únic substitut recomanable i vàlid.

Fa cosa de dos anys una mare em va escriure i m'informava que un pediatra, davantl'escàs guany de pes de la seva criatura de tres mesos, li havia aconsellat suplementar a la criatura. Fins aquí tot perfecte però com que pensava que la llet artificial era "tant perjudicial" va recomanar suplementar amb batut dequinoa fet a casa. El pediatra els va prendre el pèl i el número i vaposaren perill la salut de la seva criatura (prenia 200ml de batut de quinoa al dia) i tot per la tossuderia de no voler recomanar lasuplementacióamb llet artificial a base de llet de vaca.

Els batuts vegetals, en concret el d'arròs, que sembla que ara és el que està de moda no ténutricionalmentcap semblança a la llet materna ni artificial. A la taula superior ho podeu veure. Pràcticament no té lípids ni proteïnes, hidrats de carbó en té menys i res. En comparació amb la llet materna té menys calci, a més, no té colesterol ni lactosa i les quantitats de vitaminesB12,B3, i el ferro són insignificants.

No podem negar l'evidència, i l'evidència ens diu que els batuts d'arròs són: aigua i no alimenten! A un adult un o dos gots no ens poden fer cap mal però una criatura que depèn exclusivament de la llet no tindria que prendre'n ni un glop i menys si el que volem és que recuperi pes.

Per acabar-lo d'adobar hi ha un parell d'estudis recents que desaconsellen el consum d'aquests batuts en criatures ja que el nivell d'arsènic detectat en els mateixos és considerable.

L'arsènic està àmpliament distribuït en el medi ambient ja que és present a l'escorça terrestre i és present en gairebé totes les plantes i teixits animals. Com a resultat d'això, l'arsènic es troba en nivells molt baixos en molts aliments i no es pot evitar completament. L'arsènic està present en dues formes químiques:

  • La forma orgànica que és menys nociva que la forma inorgànica.
  • La forma inorgànica que pot causar càncer en malmetre el nostre material genètic (ADN)

L'arròs i els productes derivats de l'arròs tenen nivells més alts de la forma inorgànica en comparació amb altres aliments. Com a mesura de precaució, els nens i els nens petits entre 1 i 4,5 anys d'edat ( imagineu una criatura de menys de 6 mesos!) no han de prendre begudes d'arròs com un substitut de la llet de vaca, la llet materna o fórmula infantil. Ja que si ho han prenen una quantitat relativament gran d'arsènic i en prendran més en relació amb el seu pes corporal.

Per tant ni com a substitutiu de la llet, per raons nutricional, ni per motius de salut és aconsellable aquest tipus de beguda en criatures.

Recordeu: la suplemetacióha de ser sempre amb llet, la primera opció és llet materna extreta i la segona opció llet artificial (en el cas de IPLV o APLV l'alimentació ha de ser amb llets de soja o hidrolitzades especials per nadons) i en CAP cas les mal anomenades llets vegetals.

stats