Som la llet

Alba Padró i Arocas

Ho sap Bin Laden?

Mai hauria pensat Toni Tramel que la seva llet fos considerada un tòxic biològic perillós. Ni ella ni totes les que alletem!

Situem-nos, estat deKentucky,Estats Units. Toni Tramel és detinguda per un delicte d'embriaguesa. És portada cap un centre de detenció on se li ordenada que es tregui la roba per posar-se un modelet penitenciari. Com que va força torrada no és capaç de desvestir-se sola. Així que Lula Brown, policia del centre de detenció entra en acció per ajudar-la. Quan li toca treue's els sostenidor, Tramel agafa el pit i apunta de manera iracunda i precisa a la cara de la policia que rep un raig de llet a la cara i el coll.

I en aquest punt és on Toni Tramel es complica la vida com mai no s'hauria pensat. És acusada d’un delicte d'assalt en tercer grau a un policia. A més la funcionaria, tal i com va informar en un comunicat els directius de la presó, va ser descontaminada per risc biològic. Tramel encara és a la presó sota una fiança de 10.000 dòlars.

I aquí obrim el debat. La llet materna es pot considerar una secreció perillosa??Al ser una fluid corporal es pot comparar amb la sang , el semen o la saliva? Té el mateix perill? La llet materna és un líquid viu, es cert, té bacteris i cèl·lules vives i fins i tot pot tenir virus però amb el comunicat de la presó s’ha creat una rebombori inecesari. Qualificar la llet com un perill biològic tédelicte. I la definició d’arma biològica ho deixa clar:

Agent agressiu constituït per organismes vivents (principalment microorganismes) o per llurs toxines i capaç de produir infeccions que incapaciten o maten gran nombre d'éssers vius.

A moltes cultures existeix un rebuig explícit a totes les secrecions del nostre cos llet materna inclòsa. A molts pares els fa un fàstic extrem la llet que produeix la seva dóna i no volen saber res de tocar els pits durant la lactànciai la llet per suposat ni tastar-la!

A veure: sang, semen, saliva, femta, suor, fluids vaginals,mocs, llàgrimes, llet...el nostre cos fabrica i a vegades excreta totes aquestes substàncies. No fa cap il·lusió pensar en les secrecions d’un desconegut sobre el nostre cos. Així per les bones ens fa molt repelús i no ens sembla gens agradable. Les secrecions són un tabú, una vegada surten del nostre cos són fastigoses; si fins i tot ens fan fàstic les nostres! Tenim la boca plena de saliva, però qui és capaç d'escopir dins un vas d'aigua i veure's el contingut??La llet d’una desoconeguda per tant, pot ser percebuda de la mateixa manera.

Encara recordo la xerrada que em va tocar mantenir amb un funcionari de la Generalitat quan intentàvem saber si existia una normativa oficial que prohibits l’entrada de la llet materna a les llars d’infants. No podia entendre com podíem voler portar aquella substància a les escoles, la considerava francament perillosa, una bomba biològica absolutament perillosa i fastigosa. Això si, ell m’assegurava que estava totalment a favor de la lactància materna. És clar a favor de la llet materna mentre es mantingui dins l’envàs original! Quan la llet sortia del cos era unabomba biològica. Si que és cert que la llet materna pot transmetre virus, VIH el més temut. Però pensar que pots contagiar-te amb un raig de llet, va molt enllà.

Les mares amb els nostres fills intercanviem fluids amb una naturalitat trencadora, qui no ha tret una taca de la cara del seu fill o les lleganyes matineres de la criatura, llepant-se el dit abans amb saliva? I els nens que porten xumet, quantes mares he vist recollir el xumet de terra i abans de donar-li de nou a la criatura se’l posen elles a la boca per fer net! Però és clar tot té un moment, una edat i una complicitat. De la mateix manera que fer intercanvis de fluids amb la persona que estimem no ens sembla tan desagradable. Oi?

Per tant puc fins i tot arribar entendre que la funcionaria es sentís malament o sentis fàstic. Ara d’aquí a descontaminar-se hi ha un pas, potser amb una simple rentadeta amb aigua i sabón'hi hauria hagut prou. Què hagués fet en el cas d’una escopinada? que personalment em sembla molt més fastigósa que un raig de llet.I està clar que un sol raig de llet no pot produir infeccions nimatar a la soferta funcionaria. Cóm sempre en fem un gra massa amb tanta prudència!

Per cert recordeu a Bin Laden,espero que aquestes notícies no arribia les seves oídes. Em sembla francament perillós donar-li idees!