Som la llet

Alba Padró i Arocas

Formació, la base de l'assessora

El proper dia 20 de març començarà el IV Curs de Formació d’Assessores de Lactància.

http://www.grupslactancia.org/es/noticias/iv-curso-de-formacion-para-asesoras-de-lactancia-2010

Hi ha un moment en la vida de moltes de nosaltres en que anar als grups de suport com a mare ja no és suficient. Ens cal més. Creiem que sabem totes les respostes i tenim ganes de ajudar de la mateixa manera que hem estat ajudades. I decidim ser assessores de lactància.

Degut a l’augment exponencial de mares que inicien la lactància materna els grups de suport han crescut al mateix ritme. Per aquesta raó ha calgut des de la Federació Catalana de Grups de Suport http://www.grupslactancia.org/ oferir una formació complerta a les mares que volen ser assessores i en alguns casos a professionals sanitaris que volen millorar i ampliar els seus coneixements.

Què ens cal per ser assessores? La formació d’un assessora és multidisciplinària.

Per ser assessora de lactància d'un grupés indispensable ser mare i haver alletat.Aquest punt resulta un requisit indispensable per entrar a formar part d’un grup d’ajuda mare a mare (GAM). Ens cal tenir aquesta experiència personal com a base, per poder entendre els sentiments i les situacions que viuen les mares que ens arriben.

És bàsic disposar d’una bona formació teòrica. La lactància és ciència i en aquests moments encara és una ciència en evolució. De manera constat hi ha novetats, informació nova i actualització de coneixements. Ens cal donar la millor informació basada en l’evidència i intentar desterrar creences errònies o contradictòries.

Què més cal?Formació en conselleria ( no es tracta de saber aconsellar, sinó desaber acompanyar) Aquests coneixements només s’apunten en el curs. Calen cursos posterior en petit comitè per poder obtenir una bona base en conselleria.

També coneixements de dinàmica de grup. Ens enfrontem amb l’organització d’un grup format per moltes mares diferents que viuen situacionsdiferents i tenen necesitats específiques i cal intentar fer sentir-se participis del mateix.

I per descomptat cal pràctica, molta, molta pràctica. Veure moltes mares i moltes criatures.

Quan només ets mare lactant vols salvar el món, vols salvar a totes les mares i criatures lactants. La passió i l’energia et desborden. Vols obrir un grup, ajudar a totes les mares perdudes i desvalgudes que corren pel món. I moltes vegades hi ha molta energia però poca preparació. L’ ignorància és molt atrevida!

Quan et formes, quan et prepares; t’adones de tot el que no saps, del que no entens, del que no domines...et fas conscient de totes les teves carències i les teves mancances,que normalment són moltes!

Tenir ganes de fer coses és un bon punt de partida, un bon trampolí però no pot ser l’únic.

Treballem amb material sensible. Mares acabades de parir, amb les hormones al límit, amb les emocions a flor de pell, el cos baldat i l’esperit trastocat. Treballem amb criatures, amb infants acabats de néixer, que moltes vegades pesen com tres paquets d’arròs o menys. Tot junt forma un equilibri molt fràgil.

Qualsevol pas en fals, mal donat oerroni...pot tenir conseqüències greus.

El nostre paper és ser el puntal on les mares podran recolzar i créixer. Moltes d’elles ja tenen les eines dins seu, només cal posar-se al seu costat i fer camí amb elles fins que elles vulguin, fins que facin el camí soles.

Per qualsevol mare que vulgui ser assessora, li cal saber que ha de formar-se i rebre una preparació teòrica una base de coneixements que li permeti oferir la millor informació.

Ah! I cal tenir present que no surts del curs comassessora de lactància, surts amb molta informació i coneixaments però es triga més de 40h en ser assessora.

Ens veiem al curs!