Criatures 26/02/2014

Fissura

3 min

-

És possible alletar a un bebé amb llaví leporí? I una criatura amb fissura palatina. Avui una entrada sobre el tema perquè la llet materna i la lactància ajuden molt a aquestes critures.

Tant el llavi leporí com la fissura palatina es produeixen quan els teixits del llavi o el paladar del fetus no s'uneixen durant les primeres etapes de gestació. Es desconeix del cert quina és la causa d'aquesta patologia, però es creu que es tracta d'una combinació de factors genètics i ambientals. Les criatures per tant tenen sense tancar i amb falta de texit el llavi o el paladar, el que deixa una obertura de mida variable en cada cas.

El llavi leporí es pot observar com una obertura o a la pell del llavi superior que s’estén fins a la base nasal. Pot afectar només al llavi o es pot estendre al paladar, el defecte pot ser unilateral o bilateral: d'una part del llavi o de les dues i és completa si arriba a les foses nassals.

La fissura palatina és una obertura al cel del paladar, també hi ha diferents graus ja que pot afectar només al paladar tou, al dur o ambdós.

Es tracta dels defectes congènits més comuns. Afecta un de cada 700-750 nounats. El 25% d'aquests nens pateixen de paladar fissurat, el 25% de llavi leporí i el 50% dels dos.

El diagnòstic del llaví leporí es fa durant la gestació, per tant els pares ja saben de l’existència del defecte, en el cas del paladar fissurat és més habitual veure-ho al néixer la criatura. Moltes famílies pensen que la lactància materna no és possible i tot i que aquestes criatures tenen afectacions més o menys greus de la cavitat bucal, la lactància no ha de ser descartada.

Llaví leporí:

Com he dit abans depèn del defecte, però en general es pot aconseguir instaurar la lactància materna amb petits trucs per facilitar que la criatura aconsegueixi fer el buit intra-oral necessari per treure la llet del pit.

- La postura de cavallet; criatura asseguda, o en postura biològica, sobre la mare és vital per aconseguir que la criatura es pugui agafar amb més facilitat. - El defecte queda segellat amb el teixit del pit o si cal amb els dits de la mare. La mare ha d'agafar el pit amb el palmell de la mà i agafar també la barbeta de la criatura.

La correcció quirúrgica es fa entre els 3 i els 6 mesos. Una vegada la criatura és intervinguda pot tornar a mamar de manera immediata. Mamar no presenta cap risc i s’ha demostrat que els nens que reprenen l’alimentació al pit de manera precoç augmenten millor de pes que els que ho fan amb cullera.

Fissura Palatina:

La capacitat de succió de cada criatura dependrà de l’abast de la lesió. Recordeu que entre el paladar dur i el tou trobem el punt de succió, aquest punt ha de ser estimulat pel mugró i el teixit del pit perquè la criatura comenci a succionar. A més a vegades el defecte comunica la cavitat nasal i la cosa es complica. Aquestes criatures els resulta complicat mamar però sí que es poden beneficiar de la llet materna en diferit. Al mercat hi ha diversos tipus de tetines que poden ajudar a que la seva alimentació sigui més simple. Hi ha dos tipus que es recomanen per alimentar els nadons amb fissura:

Cleft Nurse : Es tracta d’un recipient suau i flexible que permet esprémer la llet sense necessitat que el bebè succioni. Cal que els pares practiquin una mica abans de donar llet a la criatura, d’aquesta manera saben quina es la pressió adequada per fer-ne sortir la quantitat justa.Sempre és molt important seguir el ritme del nadó i les seves pauses, cal estar atents a quan degluteix per mantenir el ritme i realitzar les parades oportunes.

Haberman : El model Haberman funciona bé per als nadons que són petits o prematurs. Té una vàlvula allargada que manté la llet en el biberó, no cau. La criatura pot treure la llet soleta quan empeny amb la llengua la llet surt al ritme que ell decideix.

Altres criatures els cal alimentar-se amb xeringa o got i tenir molta paciència ja que és un procés complicat.

Els nens amb fissura palatina sovint els col·loquen un obturador que sella el defecte i els permet alimentar-se amb més facilitat fins a l'operaciódefinitiva. En aquests casos la correcció quirúrgica triga una mica més i no és fins als 6-18 mesos. De la mateixa manera que les criatures amb llavi leporí la lactància precoç ajuda a cicatritzar la ferida, evita infeccions.

Abans d'acabar i com l'experiència d'una mare ( o moltes famílies) és el millor us recomano aquests blocs:

http://mimaternidadleporina.blogspot.com.es/

http://www.actiweb.es/associacioficat/fotos.html

stats