Criatures 09/05/2014

(Fe)

3 min

-

Avui dedicada a l’Anna Martori i el seu fill Joan que m’han deixat compartir la pregunta que em van fer alFBdel som la llet amb totes i tots vosaltres.

L’Anna em deia:

"Ja hem arribat als 6 mesos deLME,OLEEE... Arala pediatraens diu que ja podem anar introduint aliments, jo no penso deixar pit fins que vulgui com amb el meu fill gran. M’ha dit que posem cereals a la fruita, jo em pregunto seguint amb el pit, cal???

Em deia que pel tema ferro i perquè no em tregui llet ni posar llet artificial que barregi cereals amb la fruita. Amb el gran no em vaig preocupar i ho vaig fer, ara no sé perquème'npenedeixo i penso que no cal, de fet no sé, si és per això que el gran es va acostumar al gust de la fruita amb cereals i ara la fruita menys el suc de taronja o liquada ni tastar-la."

Quan arribats als sis mesos(aproximadament perquè hi ha nens que no estan preparats per menjar altres coses, a part de la teta, força després dels sis mesos) ens plantegem començar amb els aliments ho fem principalment per dos motius:

1. Que la criatura tingui accés a altres gustos, textures i que aquest aprenentatge sigui undivertimento.

2. Suplir les possibles carències de certs nutrients que segons en quin cas la criatura potestar-ne mancada* i que la llet materna en pot quedar curta.

Un d'aquests nutrients que els pot mancar i pel que cal iniciar l'alimentació complementària és el ferro. El ferro és quelcom que preocupa molt a les mares o quelcom pel que ens fan preocupar molt. El ferro és un nutrient essencial en la dieta d'una criaturai els cal(ens cal) per fabricar hemoglobina, el component dels glòbuls vermells encarregat de transportar l'oxigen. Els glòbuls vermells circulen pel cos per repartir oxigen a totes les cèl·lules de l'organisme. Quan no hi ha prou ferro, el cos no pot fabricar suficients glòbuls vermells i els teixits i òrgans del cos no poden rebre l'oxigen que necessiten per funcionar adequadament.

Suposo que heu sentit dir que la llet materna té poc ferro, o que no en té(que és mentida directament) i aquest fet juntament amb la publicitat de la llet artificial, que ens recorda que té ferro afegit,fa que sovint s'animi a les mares a donar aliments a vegades abans dels 5 mesos. O complementar la lactància materna amb llet artificial i cereals de farmàcia.

Certament la llet materna té poc ferro. Però per què? Com és que la natura que ha creat un líquid perfecte per la nutrició de les nostres criatures ha oblidat afegir-hi un plus de ferro???

El nostre cos no deixa res a l'atzar i la composició de la llet no és gens atzarosa. La llet materna té nivells de ferro baixos però de gran biodisponibilitat, el que vol dir que són absorbits pel cos de la criatura amb molta facilitat i no com els "afegits" a les llets artificials o als cereals que tenen una biodisponibilitat més baixa.

A més hi ha un bon motiu per tenir "poc" ferro. Molts bacteris requereixen ferro per multiplicar-se, d’aquesta manera la llet materna ofereix un mecanisme de defensa a la criatura ja que aquesta mancança de ferro es tradueix en permetre el pas cap a l'intestí de les bactèries làctiques (que no necessiten ferro) facilitar que proliferin dins l’intestí i evitar infeccions. A més la llet materna télactoferrina. Lalactoferrinaés una proteïna fixadora del ferro que es troba a la llet materna. Aquesta proteïna afavoreix l'absorció del ferro a l'intestí i inhibeix el creixement de bacteris patògens en el tracte gastrointestinal al "segrestar" el ferro que els bacteris necessiten per la seva multiplicació.

Però això no és tot, a més a més, el nivell de vitamina C és més alt en la llet materna que a la llet de vaca i aquesta vitamina ajuda a l'absorció per part l'intestí del ferro contingut a la llet.

Per tant el ferro és necessari però no cal tampoc complicar-se la vida per oferir-lo a les criatures. En primer lloc els oferim ferro en versió llet materna amb els seus complementsi en segon lloc oferim aliments rics en ferro, que no tenenperquèser els dels cereals "infantils" de farmàcia o les llets artificials.

Sempre és més simpe! Els cereals integrals, que també hauríem de menjar els adults, també tenen ferro, i els llegums, la carn, els ous ....vajael quehia la nevera o al rebost. Per tant només cal començar a oferir dins una dieta sana aliments rics en ferro i deixar que la criatura faci la resta. Ell i només ell sap què i quan li cal.

.

* Als nens prematurs els calsuplmentacióde ferro durant la lactància perquèalnéixer no en tenen reserves, i les criatures que els han tallat el cordó umbilical prematurament també poden tenir carències de ferro. Per saber-ho cal valorar-ho sempre mitjançant analítica.

stats