Som la llet

Alba Padró i Arocas

Falta lletra petita

Treure's llet és un esport de risc i un acte de fe al 50% o t'hi deixes els mugrons o t'hi deixes totaesperança de ser capaç de produir més de dues gotes de llet. Arribes a pensar que la teva criatura viu del aire.

No recordo massa bé com un tirallets de la marca Nukva arribar als meus pits. Ara, que no sé si no ho recordo o no ho vull recordar. Aquell tirallets devia estar inventat per la Santa Inquisició i s'hauria guanyat, com a mínim, un lloc ben merescut en el Museu dels Horrors i la Tortura.

Quan ets una mare novella tot en sembla normal, com que no saps què esperar ets soferta com la que més. Que s'ha de patir, es pateix i punt!

Com us deia aquell tirallets era tant dolent que no en podia ser més. Els tirallets elèctrics una mica bons tenen dos opcions el control de la força de succió i el de cicles de succió. Doncs aquest tirallets només xuclava.

Em xuclava el mugró com si fos una aspiradora. El mugró s'allargava dins l'embut i jo el mirava perplexa preguntant-me fins a quin punt es podia estirar un mugró, semblava un xiclet allargassat!

Evidentment amb aquell tirallets no vaig aconseguir mai massa llet, escassos i tristos centímetres cúbics embrutaven el fons del biberó.

Tampoc recordo massa bé, perquè em volia treure llet; perquè la Maria no va tenir una cangur fins els 18 mesos i amb aquesta edat ja podia sobreviure sense la meva llet i la seva teta. Però recordo una tarda, tenia 4 o 5 mesos , i el meu marit se la volia endur no sé on un parell d'hores i vaig pensar que potser, encara que la nena marxava amb els dipòsits a tope, es podia endur una mica de lleteta per si de cas la gana traïdora apareixia.

Em vaig endollar a aquella màquina i mentre la màquina succionava de manera continua jo amb les mans m'exprimia els pits com si fossin llimones. D'un pit a un altre, vinga esprémer... Passats trenta minuts i davant les presses del meu marit que volia marxar d'una vegada vaig apagar el trasto. La visió era descoratjadora. Entre els dos pits després de tota aquella estona, amassant els pits amb la mà... Havia aconseguit escassos 40 cc de llet. Quina frustració! La Maria era un toixó que vivia dels meus pits, com podia ser que una màquina tan moderna no pogués treure més que un culet de llet? O la meva llet era mantega concentrada hipercalòrica o quelcom desconegut passava. Estava tan desparada que vaig optar per barrejar la meva llet amb aigua!! Feia patxoca però era evident que allò era llet 0,0!

Quan la Maria ja era força més gran vaig anar a Biocultura, ALBA tenia l'estand de lactància em vaig passar a fer una visita. Va entrar una mare, sense criatura, es vaplantar davant meu, va preparar el tirallets manual, va treure un llibre i va començar a manxar absorta en la lectura. I jo absorta en el tirallets, em tenia que fregar els ulls! Amb aquella tranquil·litat havia aconseguit més de 120ml de llet, d'un sol pit!!!!!!! Estava al·lucinada!! I jo no podia????

Però amb l'Abril ja havia vist món i em vaig comprar un AMEDA. Ostres tu, com el dia i la nit. A veure no era que aconseguís llet per tots els nens del barri però entre els dos pits,a l'any de lactància, podia treure entre 75 a 120m de llet per extracció. Era clar que el tirallets AMEDA era de categoria i el primer que vaig patir quincalla del mercadillo.

Acostumem a pensar que les màquines, per ser ciència són millor que qualsevol cosa, però no. Les criatures són les millors més perfectes i més òptimes màquines per treure llet del pit. Els tirallets per més bons que sigui no els arriben ni a la sola de la sabata!

Treure's llet no acostuma a ser fàcil ( Soraya tu no contes) cal paciència, tècnica, abstracció (per no sentir el brunzit aclaparador de la màquina) i concentració ja que el tirallet el que fa es treure la llet del pit, és complicat aconseguir una pujada de llet que et permeti una xifra de la que faci goig presumir. Per què acostuma a ser indigne voler fer ostentació de quatre gotes de llet mal comptades tot i tenir la nena més rodona del barri.

Ara sé que no té res a veure el que treu la criatura amb el que el tirallets pot treure del pit, però hauríen d'avisar a la lletra petita de la caixa, com a mínimper evitar ensurts!