Criatures 08/09/2010

Educació i lactància, ens cal des del principi

3 min

L'Abril, pobrica meva, comença primer. Té llibre de cada assignatura i jo m'he dedicat a folrar-los i fullejar-los. El primer el de natus i apa! Primera clatellada!

A donar el pit se'n aprèn. No hi ha res més a dir. Cal que ho haguem vist per voler fer-ho i per saber com fer-ho. Alletar no acostuma a ser ni instintiu ni primari. Per tant cal que l'ensenyament d'aquesta situació estigui present a l'escola. Tenen temps per estudiar cosses que no faran servir mai però s'obvia una situació que és molt possible que tard o d'hora tots la visquin al ser pares i mares. El llibrede medi de l'Abril té una primera part on es fa èmfasis en mostrar que han crescut, el pas d'infantil a primària és un pas de gegant i ha de quedar clar que no són nadons. Al llibre per parlar dels canvis en l'alimentació i mostrar com han crescut hi ha una taula on s'explica que menjaven de petits i que mengen ara, és força similar a aquesta: No dic res de les farinetes, que la meva filla (-es) no n'han pres mai ni una ja sabeu que sectàries com jon'hi ha poques, però el tema del bibe com a font d'alimentació dels nens petits em toca la moral.

Més endavant, pràcticament al final de llibre parla dels animals. Diu "Els animals que neixen de la panxa de la seva mare i mamen quan són petits són mamífers." I és clar el mamífer ha estudiar és la vacai cap foto tetejant, no fos cas! Miro els autors i la supervisió, són tres dones. Cóm és possible?Em temo que els perjudicis i les opinions personals manen en aquests temes per sobre de l'evidència i la ciència. Tinc ganes d'enganxar un gomet i dibuixar una teta.

Ja em perdonareu però estem lluitant per educar els nens per que tinguin una educació alimentaria sana i correcte. I el que aprenen aquests nens, tots tant alimentats amb llet artificial com amb pit, a l’escola és que els nadons s’alimenten amb llet de vaca modificada. Ideal! La Maria en el seu moment va fer un discurs pro-teta a classe, però dubto que l’Abril sigui capaç d’explicar quina ha estat la seva realitat.

Així doncs i com més d’una amiga s’ha trobat amb la mateixa sorpresa desagradable als llibres de text i com que el que no plora no mama, em queixo!

He enviat una carta de queixa a l’editorial. A veure que em diuen. Aquí la teniu per si volen copiar o modificar-la, la companya Montse Mestres n’és l’autora i ens permet modificar-la com vulguem:

La meva filla farà servir el proper curs el llibre ___________. Coneixement del medi per__________ de primaria. Li he fet una ullada i he tingut la desagradable sorpresa de veure com la lactància artificial apareix com l'alimentació normal del nadó, perquè apareix com a exemple únic d'alimentació.

En aquesta guia queda ben clar que les autores donen per suposat que tots els nadons s'alimenten amb llet artificial. Això no només no és veritat, sinó que a més és d'allò més poc educatiu, perquè normalitza una situacions que no només no és normal, sinó que comporta riscos, de vegades fins i tot greus per a la salut de les criatures, no té res a veure amb les recomanacions de la OMS, ni d'altres organismes dedicats a la promoció de la salut. I la salut no és precisament un tema banal amb el que ens puguem permetre inexactituds ni equivocacions per les importants conseqüències que pot tenir en el benestar de les persones. Penso que aquesta plana cal re dissenyar-la per tal d’adequar-la a la realitat i que mostri per tant com una cosa normal el fet natural, que és alimentar els nadons amb llet de la seva mare i no amb llet comprada a la farmàcia o al supermercat.

Com a membre de l'associació Alba (www.albalactanciamaterna.org) assessora de lactància de la esmentada associació i IBCLC(www.albalactanciamaterna.orgwww.iblce.org

Mentre no es reformi aquest material, faré saber a qui calgui la conveniència de no utilitzar-lo pel fet de contenir informació errònia i de sembrar conceptes equivocats a la ment de les criatures.

Aprofito l'ocasió per saludar-los i per reiterar-me en l'oferiment d'assessorament sobre aquests temes.

Alba Padró i Arocas

Barcelona

Per sort el llibre de la Maria de sisè de primària té una imatge on es veu un nen mamant i el text explica que els nadons pren llet materna i en cas de no poder preparats làctics especials. Ja és un pas! Per tant és de justos enviar una carta de felicitació per la feina ben feta.

Fullegeu els llibres dels vostres fills i no dubteu en queixar-vos si es necessària, és la única manera de fer canviar les coses.

Pd/ Montse ( profe de l'Abril) ja em diràs que diu al arribar a aquesta pàgina ;-)

stats