Som la llet

Alba Padró i Arocas

Dona'n una mica II

Tornem a parlar del Banc de Llet de Barcelona. Avui contem amb el testimoni excepcional d'una donant i una breu entrevista a laresponsabledel Banc de Llet Materna de Barcelona, Gemma Valeta.

Testimoni d'una donant

"Fa tres anys i mig va néixer el meu primer fill, l'Ivàn. La lactància no va ser d'entrada un camí de roses, al principi va ser molt dura. Sort de dues bones amigues laTransi i la Judit, per elles el meu fill encara mama.

Quan la lactància ja funcionava jo tenia força producció de llet. Em vaig informar a través d'Internet sobre la donació de Llet Materna. Vaig contactar amb el "Doce de Octubre" de Madrid. M'hagués agradat molt donar aquesta llet que jo anava perdent, perquè per mi la llet és or blanc. Però no va ser possible.

Quan vaig començar a treballar, l'Ivàn tenia 3 mesos i mig. No el veia en6 hores i cada vegada que em preguntaven per ell, i no el tenia a prop, em donava una pujada de llet, ho passava malament. Sempre amb dobles samarretes, perquè els discos no m'agraden massa.

Amb l'arribada del meu segon fill, l'Hugo, em va arribar informació del Banc de Llet Materna a Barcelona. Tot i que l'Hugo ja tenia 8 mesos, en tenía moltes ganes. No m'ho podia creure. No m'ho vaig pensar unamicaivaig trucar per telèfon perquè m' informessin.http://www.bancsang.net/es/index.html

El tracte va ser genial, em van diranés a l'hospital que em fos méspròxim, d'una llista, i em presentés com a donant de Llet Materna, que em ferien una entrevista. Vaig demanar hora a Bellvitge que era el que m'anava millor. Em van treure sang i em van donar un tirallets Medela manual i 10 pots de 130ml cada un.

Als 2 dies em van trucar per informar-me que l'analítica haviasortit bé. Així doncs vaig començar a treure'm la llet. En 10 dies ja tenia tots els pots! Vaig trucar per la recollida, però ens va agafar la revetlla pel mig i vam quedar 4 dies després. Vaig haver de seguir traient-me la llet perquèse'm posava el pit carregadíssim si no em treia la quantitat de cada dia.

El noi que va venir a recollir la donacióem va donar uns altres 10 pots, però aquests són de 240ml!!

Jo des d'aquí animo a totes les mares lactants que es facin donants, a part de ser una bona acció, és una gran satisfacció personal!"

Entrevista a Gemma Valeta:

Som la llet: Heu calculat quantes donants us calen per cobrir els requeriments de llet que us fan des de els hospitals?

Gemma Valeta: De moment portem només tres mesos funcionant i ja tenim unes 70 donants, així que penso que portem un bon ritme i el més important és que la implicació d'aquestes donants és màxima i ja portem recollits 150 litres de llet.

SLLL: Heu pensat en iniciar una campanya de donació en el cas de mares que han perdut el seu nadó?

GV:Som conscients de l'ajut psicològic que pot suposar per una família, que malauradament ha perdut el seu nadó, el fet que pugui fer donació de llet materna (que ja tingui guardada ) i ajudar així a nadons que estan en situació de risc. De fet ja hem tingut un parell de casos. Però en cap cas s'ha fet , i no es farà, cap campanya especial.

SLLL: Sabem que la llet materna és el millor pels nadons prematurs o en cas de patologia digestiva o cirurgia digestiva. Però també sabem que pot ser útil en altres tipus de malats amb diferents patologies i amb edats diverses. S'ha previst el subministrament de llet en un cas d'aquest?

GV: És el metge neonatòleg des de les maternitats dels hospitals qui indica la llet materna de banc per tant nosaltres subministrarem sempre sota aquesta premissa.

LLL: Què els diries a les mares que els agradaria fer-ho però tenen dubtes de si la seva llet serveix?

GV: Que ho provin sense cap tipus de compromís.

SMLL: En la nostra societat les mares sempre pensen que no tenen llet pel seu nadó. Què podem fer per canviar aquesta percepció?

GV:Crec que s'està treballant molt, tant des de les associacions i diferents grups de lactància materna, hospitals i el personal sanitari perquè la lactància materna es normalitzi a la societat i és a partir d'aquí quan aquesta percepció començarà a canviar.

Vull donar les gràcies a les dues per la seva amabilitat i us recordo que teniu més informació en aquesta entrada per si us animeu a donar llet.