Som la llet

Alba Padró i Arocas

Deixeu-nos sols

És la primera vegada que us veieu, no el/la coneixes, estàs nerviosa i emocionada, ell/ella també. Teniu un hora per començar a conèixer-vos, unes hores per començar a enamorar-vos l'un de l'altre. Ell/ella reconeix la veu...de la seva mare

L'hora que segueix al naixement d'una criatura és un moment d'idil·li. La criatura mira a la mare, la mare repassa el cos del seu nadó. S'oloren és miren, es (re)coneixen. I com en tota bona història d'amor, les hormones entren en joc. Les endorfines indueixen un enamorament intens i visceral. L'oxitocina registra en la sang de la mare els valors més alts just després del part i desperta en la mare un reguitzell d'accions i emocions en el seu cos; desperta l'instin de protegir i estimar el seu fill mentre la calma i la relaxa. I la porta a començar a saber interactuar amb el seu fill.

El nadó neix preparat per començar a mamar i és guiat cap al mugró per senyals olfactives, tàctils i visuals. Els nens que són col·locats secs i tapats sobre el ventre de la seva mare arriben tots solets al pit seguin aquestes claus.

Es guien per l'olor del calostre, que és igual que la del líquid amniòtic. També el mugró s'ha enfosquit durant l'embaràs i resulta un senyal visual per la criatura. I el mugró que despunta sobre el pit és un referent tàctil per despertar el seu reflex de recerca.

Doblegant les cametes s'impulsa cap al pit. Els copets que dóna sobre l'abdomen de la mare afavoreixen l'expulsió espontània de la placenta. També aquesta primera succió produeix un pic d'oxitocina que contribueix al reflex d'ejecció de la llet, i facilita la contracció de l'úter.

Els nadons poden arribar a mamar per ells mateixos (si se'ls deixa) en un temps aproximat de deu a cinquanta minuts.

Les rutines hospitalàries poden destorbar aquests moments màgics. Encara hi ha molts hospitals privats que s'emporten els nadons al niu durant hores per vigilar-los i escalfar-los. I això quan està demostrar científicament que el contacte pell amb pell contribueix a augmentar la temperatura corporal molt més ràpid que les incubadores.

Si el nen està sa no cal destorbar aquest moments especials, el nen mesurarà i pesarà el mateix just néixer que al cap d'una hora.

De fet el quart punt de l'IHAN (Iniciativa per l'humanització de l'assistència al naixement i la lactància) recalca aquest punt tant important per tenir un bon inici amb la lactància.

http://www.ihan.es/index4.asp

1.Disposar una política per escrit relativa a la lactància natural coneguda per tot el personal del centre.

2.Capacitar tot el personal per dur a terme aquesta política.

3.Informar les embarassades dels beneficis de la LM i com realitzar-la.

4.Ajudar les mares a iniciar l'alletament a la mitja hora següent al part.

5.Mostrar a la mare com s'ha de donar de mamar al nen i com mantenir la lactació fins i tot si s'ha de separar l'infant.

6.No donar als nounats més que la llet materna.

7.Facilitar la cohabitació de mare i nadó.

8.Fomentar la lactància a demanda.

9.No donar als nens alimentats a pit xumets.

10.Fomentar l'establiment de grups de suport a la LM i procurar que les mare es posin en contacte amb ells.

Una vegada han mamat s’adormen, entren en un període de letargia, de son reparador que pot durar hores. Per això és tan important aquest primer contacte d’ambdós.

Els primers dies són moments màgics que cal respectar, cal donar temps a la nova família per conèixer-se. I no parlo de tota la parentela. És un moment exclusiu de mare, pare i nadó. Ja hi haurà temps de conèixer la resta de la família. Protegiu les primers hores de vida del vostre fill amb un “visites, no gràcies” ben visible a la porta.