Criatures 23/05/2014

Composicions

3 min

. En espera de l’entrada de dilluns, avui una entrada aclaridora i curiosa.

.

Dimarts em va trucar una mare a la qual elseu pediatrahavia recomanat deixar la lactància i donar a la criatura, de 5 mesos, la marca de llet x perquè el nen així no es faria un embolic (entre la teta i la llet artificial que sí o sí havia d’incloure en les farinetes) i perquè la llet x era la millor del mercat. Altament sospitós.

Aclarim el tema.

En primer lloc hi ha dos tipus de llets pel que fa a la base amb la que estan fetes( sense entrar en les llets especials) que es poden donar a les criatures com a solució quan no poden ser alletats:

• Preparats per lactant o preparats de continuació a partir de proteïnes vegetals • Llet per lactants o llet de continuació a partir de llet de vaca

Per tant només hi ha dues opcions o les proteïnes són animals, de vaca en la majoria dels casos (tot i que ja es poden trobar preparats a base de llet de cabra) i preparats per lactants a base de proteïnes de soja o arròs… A partir d’aquest punt, la quantitat de nutrients continguda és per llei i d'acordamb el codex alimentariusi la llei espanyola( veure els anexos) similars en totes les marques ja que disposen d’un estret marge per crear les seves llets.

Una vegada tenim aquesta llet per llei"estandar" cada empresa té l'opció de realitzar variacions mínimes, i cada marca afegeix a les seves llets x elements per complementar-les, també estipulats per llei, és el cas de: la taurina, certs nucleòtids, bífids... I de la mateixa manera hi ha substàncies que no es poden incloure en la seva fabricació: oli de sèsam, oli de cotó…

En aquesta entrada ja us havia mostrat les diferències pel que fa a la composició de la llet materna i la llet artificial. És tan visual i és tan simple veure que la composició difereix amb escreix que no hi ha més a dir. Però com adetall i curiositat m’agradaria parlar d'un element present en la llet materna i absent en la llet artificial: el colesterol.

El greix i el colesterol són components molt importants en la llet humana ibàsicspel desenvolupament del cervell de la criatura. I per garantir que la criatura en rebrà els nivells de colesterol es mantenen estables dins la composició de la llet durant tota la lactància.

Espero que a hores d’ara no estigueu massa espantades, perquè ens han ensenyat a témer la paraula colesterol però de nou en la composició de la llet materna està tot pensat!

Durant l'embaràs, els nivells de colesterol en sèrum de la mare solen augmentar del 10 al 50% respecte als nivells d'abans de l'embaràs. Després del part aquests nivells segueixen sent superiors en les mares que donen el pit respecte les que no ho fan, podeu imaginar quina és la raó, oi?. No obstant això, els nivells totals de colesterol solen tornar als nivells previs a l'embaràs dins dels 3 a 6 mesos després del part indiferentment de com alimenti la criatura, no us espanteu. Per tant, ull en fer-vos analítiques en el post part inmediat que segur que en tema colesterol surten alterades!

A més el colesterol que reben els nens a través de la llet materna sembla ser una mena d’entrenament pel cos(programació) ja que proporciona un efecte durador sobre la capacitatde l'individu adult per metabolitzar el colesterol i gestionar bé els greixos.

I la presència de colesterol a la llet materna sembla tenir un paper important en el mecanisme de protecció davant la formació de lesions a les arteries, el que resulta un efecte protector davant la malaltia coronària i aterosclerosi en l'adult.

En resum, totes les llets artificialssónpràcticamentiguals i la llet materna és única idissenyadaa la perfecció per garantir totes lesnecessitatspresents i futures de les nostres criatures. Apa, salut, teta i bon cap de setmana!

Pintura de Paula Modersohn Becker

stats