Som la llet

Alba Padró i Arocas

Còctel de notícies i reflexions

Per acabar la setmana un resum de les notícies aparegudes a la premsa o Internet, amb un breu comentari, que no me'n puc estar.

Per començar una bona notícia, un estudi ha demostrat que les dones que han sobreviscut al càncer de mama no s'han de negar l'oportunitat de donar el pit als seus fills, els resultats de l'estudi es van presentar en el 35 º Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica a Milà.

No hi ha evidència que la lactància materna sigui perillosa per a la mare o el nen després del tractament del càncer de mama, les dones però, moltes assessorades pels seus metges opten per no alletar després de completar el tractament per al càncer de mama. L'altre factor important en l'èxit de la lactància maternaés l'assessorament posterior. "Aquestes dones necessiten la motivació i l'estímul per fer front a les seves pors respecte als seus antecedents de càncer de mama i el seu efecte en la producció de llet, la salut del fetus i del risc de recurrència" va dir el Dr. Azim, responsable del Departament d'Oncologia Mèdica a l'Institut Jules Bordet a Brussel·les.

És una notícia que constat l'experiència que hem viscut als grups de suport al llarg d'aquest anys. No hi ha cap mena de risc per les criatures i el risc de recaigudes és el mateix en les dones que han optat per donar el pit que les que noho han fet. Per tant com sempre si se'n té ganes informar-se és vital.

La segona; sembla que al mes de desembre el Banc de llet de Catalunya serà una realitat. Les mares podran donar llet de manera altruista. El banc està pensat per donar cobertura a les 18 maternitats de Catalunya.

El banc pioner va ser el de les Balears, que ofereix aquest servei des de 2001 no només als hospitals de Mallorca, sinó també a alguns catalans. L'hospital Dotze d'Octubre de Madrid (2007) i l'hospital la Fe de València (2010) també disposen d'un banc de llet materna, però en ambdós casos són exclusius per a les seves maternitats. Saragossa inaugurarà un altre en els propers mesos. A Europa aquest servei està àmpliament implantat (al Regne Unit hi ha una vintena) i Brasil compta amb una xarxa de 300.

Esperen recollir al voltant de 4.000 litres de llet matrena, una xifra que es podria aconseguir amb un miler de mares donants.

La xifra de llet que volen aconseguir em sembla brutal i més si tenim present la gran quantitat de dones a Catalunyaa les que s'els diu que la seva llet no és bona o que simplement no en tenen. Potser canviaran les tornes i ara de cop totes tindrem llet?

La tercera notícia. El Jutjat de Primera Instància de Barcelona ha condemnat a la farmacèutica Nutrition & Santé ha indemnitzar amb 309.000 euros més 30.000 en concepte d'interessos als pares i a la germana bessona d'una nena prematura que va morir després de consumir llet en pols contaminada per un bacteri l'any 2007 . La companyia va distribuir una partida del producte contaminada a diversos hospitals, entre ells el Joan XXIII de Tarragona. El centre va alimentar a la criaturaamb aquesta llet, i la petita va morir als tres mesos d'edat per una meningitis. La família de la víctima va exigir una indemnització de 600.000 euros, la farmacèutica i distribuïdora, per la seva banda, va oferir una indemnització de 78.404 euros.

La mort de la nena va provocar que les autoritats sanitàries retiressin totes les partides del producte. A l'any següent, el 2008, van retirar en dues ocasions llet en pols distribuïdes per la mateixa farmacèutica. El gener del mateix any l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària va decretar la retirada de tres lots d'unpreparat infantil a base de soja, Velactin. El producte, destinat a lactants amb intolerància a la lactosa i a les proteïnes de llet de vaca, contenia precisament proteïnes de llet de vaca.

La mort d'una criatura és sempre unatargèdiai desconec les raons d'aquest paresper donar llet artificial i no llet materna a la seva criatura. Però sense voler disculpar les farmacèutiques em sembla que els pares tenim l'obligació moral d'estar informats, de saber quins són els riscos d'alimentar les criatures amb llet artificial,per què encara que els volem amagar, hi són!

Bon cap de setmana! Per cert demà sóc a Vallsper fer unaxerrada,convidada per Alletar i Criar.