Som la llet

Alba Padró i Arocas

Canvis de color del mugró

El Síndrome de Raynaud produeix una pèrdua transitòria del color del mugró per falta d'irrigació sanguínia.

Maurice Raynaud descriure per primera vegada el vasoespasme d'arterioles el 1862, i ara la Síndrome de Raynaud es percep com una cosa comú, ja que afecta fins al 20% de les dones en edat de tenir fills. S'ha comprovat que la síndrome de Raynaud afecta els mugrons de mares lactants i es reconeix per molts experts en lactància com una causa tractable d'alletament dolorós.

Per diferenciar d’altres processos podem destacar que:

  • Abans d'acabar la mamda el mugró comença a fer mal.
  • El mugró que està de color rosat abans de començar a donar el pit al finalitzar la mamadaés blanc
  • Poden produir-se variacions de color: blanc, morat, vermell... fins recuperar el color de l’inici.
  • El fred empitjora la simptomatolgia.
  • L' escalfor local millora la simptomatolgia.
  • La por empitjora la simptomatologia.

Es produeix per una falta de reg sanguini (isquèmia)en les parts més distals del cos: dits de mans i peus, nas, orelles, mugrons... La causa real per la que es produeix l'isquèmia en molts casos es desconeguda. En moltes ocasions podem trobar una causa mecànica per l' isquèmia.

Un tel curt, una mala postura a l'hora de mamar... contribueix a pressionar el mugró amb la geniva del nen, això produeix una falta de irrigació a la zona i crea la dolorosa sensació. Perquè us feu una idea del que se sent es pot comprar amb el que se sentquan a les nits se'ns adorm un braç al llit mentre dormim. Al principi no es nota res de res, el braç sembla mort com inert, però al cap d'una estona, quan la circulació es torna a instaurar el dolor de formigueig és molest, desagradable i dolorós. Ara traslladeu aquesta sensació al mugró que és una de les zones amb més innervació del cos. El dolor es insuportable.

En altres ocasions les mares tenen por, molta por, estan tenses i espantades. La lactància anterior pot haver fracassat o poden haver passat una experiència negativa amb el pit. El cos reacciona a la por i desencadena una onada d'hormones vasoconstrictores que causen l'isquèmia.

Altres vegades pot estar causat per una mala circulacióde la mare. Són dones que acostumen a ser molt fredoliques de semprei ja abans de ser mares patien dedolor a lesmans i als dits del peus causat per la mala circulació. Són dones que ho passen molt malament a l'hivern o a l'estiu amb aire condicionant potent.

En aquesta sequencia d'imatges podeu veure com el mugró es transforma.

Si es tracta d'una isquèmia causada per un problema mecànic ( de compressió del mugró) es soluciona amb un re-posicionament o tallant el tel lingual de la criatura.

Per tractar l' isquèmia causada per por o per una mala circulació cal escalfar el mugró. En primer lloc caldonar una beguda calenta a la mare que augmenti la seva temperatura corporal i per intentarquees relaxi. Una vegada acaba la presa cal escalfar els mugrons de manera immediata com sigui: amb una esterilla, amb les mans, amb una tovallola calenta... d'aquesta manera es pot reduir el dolor considerablement.

També cal eliminar de la dieta la cafeïna i evitar el fum del tabac, a vegades les mares no fumen però estan exposades al fum de manera passiva.

Si tots aquests tractaments no funcionen i la mare segueix amb molt dolor, la única manera de solucionar-ho es fer un tractament amb un vasodilatador compatible amb la lactància.