Criatures 21/10/2011

Canis lupus familiaris

3 min

Aquest cap de setmana a més d'impartir un curs a Mirandad'Ebrohe conegut a un pare veterinari, el Rubén, que m'ha explicat una curiositat de les gosses. A més la meva cosina ha tingut moguda amb la seva gossa, que acaba de ser mare. Així que ja sabeu de què va l'entrada d'avui.

Nosaltres tenim una gossa de 13 anys, la Nit. De fet la nit va arribar abans que les nenes. La Nit no ha criat mai, no ens va fer en el seumoment, cap mena de gràcia tenir un munt de cadells sense casa.

Fa cosa de tres anys va patir una infecció uterina severa i la veterinària va recomanar una histerectomia. De retruc del'histerectomia la veterinària ens va avisar que la gossa podia tenir una pujada de llet. No entenc el mecanisme causal però així va ser. Al cap de un parell de dies tenia les mamelles inflamades i plenes de llet. El remei per tallar la llet va ser d'allò més casolà: no remenar els pits i donar-li durant 2 dies una truita de julivert. I tampoc entenc per quina raó però el julivert va fer efecte i la llet es va acabar.

La gossa de la meva cosina la Trufa, acaba de ser mare. Amb vuit anys i per un flirteig amb el gos d'uns amics la Trufa ha criat. Les coses van anar regulars i ara només té tres cadells. Però la Trufa va patir la setmana passada un mal que les dones lactants coneixem força: una mastitis. La recomanació de la vete va ser terrible, separar-la dels cadells, donar-li medicació per tallar-li la llet (per cert que es fan servir elsmateixos fàrmacs que per les dones) i antibiòtics per pararl'infecció i la raó de tot això? Doncs segons la vete la lactància suposa una despesa metabòlica massa gran per la gossa i els cadells no poden mamar, segons ella, del pit afectat.

La solució no va convèncer la meva cosina que va optar per unarelactació. Després de tres dies de criar els cadells amb biberó la Trufa i els seus petits es van retrobar. De forma sorprenent els va acceptar i els va permetre mamar, això sí panxa a terra i així els petits no es van poder agafar al pit afectat per la mastitis.

Vam parlar amb les meravellosesPatriciaLópez i l'AlbàniaCastelbanqueque van veure en tots aquest actes una colla de despropòsits. De la mateixa manera que amb una mastitis humana no cal deslletar, no cal deslletar amb una mastitis canina! La llet infectada no suposa cap problema pels cadells.

Per acabar-ho d'adonar he estat buscant informació sobre la durada de la lactància dels gossos. Per tot arreu llegeixo que es recomana deslletar els cadells amb 4-8 setmanes. A les webs que consulto llegeixo que cal deslletar-los perquè quan els comencen a sortir les dents els cadells mosseguen i malmeten les metes de les seves mares?? Com diu????

Les gosses no sóntontesi si cal deslletar-los per caníbals elles seran les primeres en fer-ho! Perquè tanta intervenció en la vida dels animals domèstics? No he fet entrada sobre les gates i la lactància però dedueixo que els amos fan el mateix! No ho entenc. Com hem vist al bloc cada mamífer té la seva edat de deslletament. Però els humans som lareperai si intervenim, opinem i critiquem la lactància humana per quina raó no hauríem d'intervenir en la lactància de les nostres mascotes?

Abans d'acabar retrobo el tema de la Nit i la pujada de llet. El Rubén el pare veterinari em va explicar una cosacuriosa que jo no sabia i que em sembla al·lucinant. Suposo que heu sentit a parlar dels embarassos psicològics de les gosses. El Rubén em va explicar que això no és cap malaltia sinó un vestigi ancestral que els relaciona amb els llops. Els llops, tenen una femella alfa que és l'única que cria. Però no és l'única que alleta ja que les femelles de la mateixa camada el que fan és tenir embarassos psicològics i d'aquesta manera poden alletar els cadells de la femella alfa. Les tietes, germanes, avies... Poden alletar les cries a falta de la mare. D'aquesta manera s'aconsegueix unvaliosíssimmecanisme de supervivència que permet a les cries tirà endavant!

PD- La Trufa ha perdut un altre cadell, ara només en té dos i sembla que la producció de la gossa està molt tocada :(

stats