Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Com expliquem que el germà petit no vindrà...

Avui m'agradaria parlar d'un tema trist i molt delicat.

Algunes vegades quan esperem un segon fill amb tota la il·lusió del món, ens trobem inesperadament que alguna complicació ha comportatl'avortament d'aquesta criatura.

Un avortament és quelcom molt dur i emocionalment molt intens per a les persones que el pateixen.

El que succeeix però és que sovint totes les atencions sobre aquesta tragèdia es centren en el benestar físic i mental de la mare, fins i tot de la parellaque han vist troncat el seu desig de ser pares de nou.

Però què passa amb el germà gran?

A vegades ens costa tant assumir a nosaltres mateixos aquesta situació que ens és inviable explicar-la també als petits, però no em d'oblidar mai que ells també pateixen i també necessiten que algú els resolgui els dubtes.

Lògicament com en tots els temes en dependrà molt de l'edat del menut. No ho podrem plantejar igual per un vailet de dos anys que per un de 12 però el que és segur és que tots han de conèixer que ha passat.

Cal que els expliquem que ha succeït. Que el germanet que esperaven tots amb tanta il·lusió finalment no naixerà.

imagesCAJ3SDPU.jpg Zoom

imagesCAJ3SDPU.jpg

Potser ens pot semblar que no és necessari però quan els nens reben la notícia que tindran un nou membre a la família la seva imaginació es dispara. Fantasiegen en com serà, a què podran jugar plegats, com canviarà la seva vida quan sigui el germà gran... al igual que els adults ho fem amb el nostre nou rol. És per això, que si no se'ls explica bé que ha passat i s'intenta amagar i fer com si res aquestes fantasies creades no prendran mai realitat.

I podem trobar-nos que amb el pas del temps ressorgeixin dificultats emocionals lligades a aquest fet expressades de maneres molt diverses.

Com en tot a la vida siguem sincers amb ells i tinguem amb compte que per molt malament que ho estiguem passant els grans els petits també pateixen.