Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Com ens ajuden les noves tecnologies en l'aprenentatge

Un home de Marbella ha creat una aplicació per iPad, iPhone i iPod Touch amb la qual pretén ajudar a persones amb autisme i aconseguir, d'aquesta manera, una millor comunicació amb elles, tenint en compte que presenten un dèficit d'atenció "molt important" i que és "difícil ensenyar-los".

ablah-e1299780353709.jpg Zoom

ablah-e1299780353709.jpg

Juan Carlos González, que té experiència en el sector de la informàtica, és pare de Darío, un nen de tres anys i mig al que se li va detectar autisme amb poc més de dos anys. Des d'aquell momentva començar a treballar en diferents teràpies amb pictogramesamb l'objectiu de millorar la sevaqualitat comunicativa. D'aquesta peculiar manera va descobrir que el nen prestava més atenció a imatges mostrades en el telèfon mòbil, en el televisor o en la pantalla de l'ordinador, que a les de paper.

Per aquest motiu va sorgir la idea d'ensenyar imatgesen aquests aparells, encara que no va trobar programes adequats. És en aquest momento quanva decidir crear-ho ell mateix.

Ablah és el nom d'aquesta aplicació. Es tracta d'un comunicador personal que permet crear diferents galeries amb imatges diverses de menjars, robes, dibuixos animats, etcètera.A més, se li pot afegir so.

El més interessant i el que la diferència d'altres instruments similars és la seva "personalització". Per posar un exemple, es pot anar al carrer i veure que al nen li crida l'atenció un gos. Li pots fer una fotografia a l'animal i gravar la paraula "GOS" o el so quan borda.

A més, ressalta que no només serveix per a nens sinó per a totes les persones que tenen autisme, síndrome de Down, paràlisi cerebral, dislèxia, problemes de comunicació, o per a aquells que han sofert un ictus o un vessi cerebral i que en definitives tenen dificultats comunicatives en la sevavida diaria

En aquest sentit, l'aplicació, que simplifica al màxim la labor dels pares, professors o terapeutes en la millora de la comunicació amb persones amb aquests trastorns, inclou un generador de frases i permet comunicar-se a través de l'iPhone, l'iPad o l'iPod Touch.

El creador ha assenyalat que s'ha reduït "al màxim" el nombre de paraules escrites en l'aplicació i els botons inclouen una imatge descriptiva perquè qualsevol persona pugui comprendre el seu ús encara no tenint el programa en el seu idioma d'origen.

Per més informació podeu consultar www.ablah.org

Font de la notícia: elmundo.es