Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

No els tractis igual!

A molts pares és usual escoltar-los dir frases com "jo tracto per igual tots els meus fills" i darrera d'aquesta afirmació hi ha un convenciment absolut de que educar en termes d'igualtat és positiu per a evitar conflictes a casa.

Tot i això m'agradaria matitsar què vol dir aquesta manera de fer i veure si és realment beneficiosa pels nens.

En la nostra societat hi ha una continuada reivindicació sobre l'equiparació de drets entre les persones de diferent raça, sexe, religió, estatus social... i de fet és una visió filosòfica del món personalment que penso que frega l'utopia.

child-development.jpg Zoom

child-development.jpg

Crec que el més important no és tant que tots siguem iguals (que no és pas cert) sinó que acceptem la diversitat amb totesles sevesformes.

Quan hi ha més d'un fill a casa és inevitable que es creïn situacions de conflicte entre ells perquè és part del procés natural de créixer, de socialitzar-se i d'explorar l'entorn. Amb els germans esdespertenmilers d'emocions tant en positiu com tambéen negatiu (rivalitat, gelosia, enveja...) i la clau no està pas enocultar-les o penalitzar que les sentin sinó en ajuda'ls a gestionar aquesta tempesta d'emocions que elsenvaeix per dins.

No tots som iguals.No a tots ensagraden lesmateixes coses, ni ens molesten per igual altres. Potser hi ha persones que prefereixen quequan fan una cosa bé tothom els feliciti obertament i es faci sentir als quatre vents les seves virtuts i en canvi d'altres preferixen l'anonimat més absolut.

Per tant elpas més important és adonar-nos deCOM són els nostres fills i identificar de quina maneraprefereixen que elselogiem, o quina és la més efectiva per a que entenguin les conseqüències negatives dels seus actes.

Això però, no vol dir que les "normes" establertes a casa no hagin de ser complertes per tots sinó que pensem de quina manera és millor explicar a cada fillel perquè és important que l'acompleixin i tambéquina penalització se'n derivarà si no es fa.

El més segur és que si reflexionem una miqueta veiem que potser per un és més adequat deixa'l sense sortir amb els amics aquell cap de setmana però per un altre no té cap mena de sentit aquesta conseqüència i li afectaria més que no es pogués connectar a internet per exemple.

Per tant pensem-hi... perquètracta'ls a tots iguals no vol dir obtenir es mateixos resultats...

 

També podeu trobar-nos a www.sompares.com, twiter i Facebook.