Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Busca ajuda! CDIAP

Sovint quan treballes amb nens petits i les seves famílies és curiós veure que a mesura que t'expliquen el motiu que els preocupa i l'evolució dels seus fills descobreixes tot un munt de coses, de senyals d'alarma que han succeït al llarg de la vida del menut, que com a professional et sembla que haguessin sigut prou motiu per demanar ajuda a un especialista.

Amb això no vull dir que els pares no hagin estat prou atents, ni els pediatres ni les mestres... però si que moltes vegades notem comportaments en els nens que "sentim" estranys però que d'altra banda no sabem si són prou rellevants perquè ho valori un expert. I Tot i així, si creiem que hi ha quelcom que no va del tot bé, a on podem anar? Qui ens pot ajudar?

Autism1.jpg Zoom

Autism1.jpg

El que cal tenir ben clar com a pares és queningú coneix millor als nostres fill com nosaltres mateixos i per tant si notem que hi ha alguna cosa que ens preocupa o ens té intranquils val més que preguntem què passa. Un nen que no somriu, que li costa comunicar-se, que no fixa la mirada o que la fixa massa "temps", que no juga, que sembla que no assoleixi els aprenentatges al mateix ritme que els altres, que ha viscut experiències estressants...

En primera infància ens trobem que moltes de les problemàtiques sorgeixen als 3 anys d'edat coincidint amb l'entrada a P3 quan l'escola dona l'alerta.

Algú podria pensar que abans són massa petits perquè els passi res, però res més lluny de la realitat! De fet, si a molts d'aquests petitons els haguéssim pogut veure de nadons segur que haguéssim pogut intervenir abans i per tant ajudar a aquestes famílies.

A Catalunya tenim la sort de comptar amb un servei gratuït per a infants i les seves famílies des de l'embaràs fins que tenen 6 anys anomenat CDIAP.

Què és?

Els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç estan gestionats per Benestar Social. Actualment hi ha vuitanta sis centres que donen servei i als que poden hi anar qualsevol família sigui quina sigui la seva situació.

http://ves.cat/aTCG

Qui hi treballa?

Està format per un conjunt de professionals especialitzats en infantessa: psicòlegs, treballadors socials, fisioterapeutes, neuropediatres, logopedes.

Què fan?

•Avaluació global de la problemàtica de l'infant i la seva família (diagnòstic).

•Informació, orientació, suport i assessorament a la família.

•Atenció terapèutica a l'infant de forma individualitzada.

•Orientació i suport a les escoles d'educació infantil.

•Seguiment de l'evolució de l'infant.

Trobareu més información a la web de:

www.gencat.cat

http://www.acapcat.com/