Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Abracadabra...

Entre els diversosrecursos que utilitzen els mags per "enganyar-nos" es troben les il·lusions òptiques iles il·lusions sensorials o cognitives.

Són fenòmens en els quals la percepcióque nosaltres tenim sobre un fet no concorda amb la realitat física d'aquest.

cullera.jpg Zoom

cullera.jpg

Un exemple d'això és el truc de les culleres que es dobleguen, que pot realitzar-se de diverses formes, però una d'elles no requereixni tan sols doblegar-la realment,n'hi ha prou amb agitar-la a dalt i a baix entre els dits per tenir la sensació que es doblega. Segurament tots hem fet això mateix amb un llapis o un regle entre classe i classe a l'escola.

El quepassa al nostre cervell és que perveure aquest moviment participen dos tipus de neurones diferents; unes que s'encarreguen de percebre els extrems dels objectes en moviment i unes altres que perceben les parts del mig. Quan s'agita la cullera aquestes neurones responen de forma diferent (no sincronitzades) i això és el que fa que ens sembli que es doblega la cullera.

Però són més interessants els casos en els quals els mags desvien la nostra atenció per poder realitzar el truc de forma adequada. En aquests trucs el que es donen són il·lusions cognitives, ja que no es manipula la percepció sensorialperò sí la percepció cognitiva del públic. I això pot fer-se de dues formes:

La primera és mitjançant la ceguesa al canvi, en la qual l'espectador no és capaç de percebre que hi ha alguna cosa diferent del que hi havia abans.

La segona és mitjançant la ceguesa *inatencional” en el qual els espectadors no perceben que hi ha un objecte inesperat en l'escena. Un exemple clàssic és quan ens demanen que ens fixem amb quelcom concret. El nostre cervell focalitza tota la seva atenció en aquest i "oblida" veure més enllà.

Els mags utilitzen tres principis bàsics per crear els seus trucs:

1) Una acció és un moviment amb un propòsit: moltes vegades els mags han de realitzar gestos inusuals per realitzar els seus trucs. Per evitar que l'audiència sospiti (els moviments estranys criden la nostra atenció) els mags poden amagar el truc en un moviment molt més usual i que nosaltres no relacionem amb un truc de màgia.

2) Aparent repetició. Moltes vegades, encara que el truc sembla que es repeteix una vegada i una altra, el mag sol realitzar aquest mateix truc emprant mètodes diferents.

3)No repetir dues vegades el mateix truc. De fet, la majoria de les demostracions de ceguesa "inatencional" només tenen efecte la primera vegada.

Avui, us proposo l'explicació d'un truc clàssic per ensenyar als vostres fills i deixar al·lucinats als amics i família. Qui sap, potser teniu un petit "Harry Potter"...