L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Mesures contra la crisi: Desendolla't

Una dels pocs avantatges que una crisi tan criminal com la que estem vivint pot aportar a la societat és la racionalització del consum energètic. Generalment, quan les coses van bé entrem en un espiral de despesa energètica i de consumisme excessiu sense cap tipus de lògica. Ser nous rics també és sinònim de ser nous imbècils i per això tota la geografia de l'Estat Espanyol està plena de grans obres inacabades, sense utilitat o sense viabilitat econòmica com aeroports sense avions o trens sense passatgers. A nivell de les famílies també ha passat de tot però, que no ens enganyin, la crisi no és culpa del que ha estirat més el braç que la màniga o el petit inversor que s'ha picat els dits, aquesta crisi-estafa ve de més amunt i ara la paguem entre tots a través de les cruels retallades que afecten a quasi tota la població.

Zoom

Ara, quan l'atur està enquistat en moltes famílies i molts sous s'han reduït cal retallar a casa mirant amb lupa les factures de serveis tan bàsics com l'aigua, l'electricitat, el gas o telefonia i prendre mesures enfocades a fer un ús més lògic del consum intentant perdre el mínim nivell de qualitat de vida.

I parlant de racionalització de consum energètic: a Osona fa un temps van engegar un pla per reduir el consum elèctric a les escoles i està funcionant de meravella. El programa Desendolla't fa un estudi del consum de cada escola i aplica a cada centre un seguit de mesures segons les característiques del centre a més de fer propostes per optimitzar al màxim aquest consum i evitar els milers de watts perduts que no són utilitzats però que sí que són facturats. Parlem de números: les 21 escoles que han participat al programa han estalviat prop de 100.000 € entre el setembre i l'abril si ho comparem amb els números dels darrers 3 anys. I sabeu què és el millor per les escoles? El 50% de l'estalvi repercutirà a l'escola de manera que pot obtenir uns ingressos extra que de ben segur seran benvinguts en plena època de retallades.

Quantes escoles hi ha a Catalunya? Agafem la calculadora?