La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

De llibertat i de responsabilitat

"La llibertat com la vida només la mereix aquell que sap conquerir-la cada dia".

Goethe

eulàliacavall Zoom

eulàliacavall

Un dels grans objectius en l’educació dels nostres fills és l’educació en la llibertat. Una llibertat entesa per aconseguir fer el bé. Per educar als nostres fills en la llibertat, els pares, hem d’esforçar-nos en millorar personalment i ajudar a millorar els fills.

Diu el professor Yela: “L’home pot educar-se perquè és lliure i pot ser lliure perquè s’educa; només s’educa a l’home alliberant-lo, només s’allibera educant-lo”.

Educar en la llibertat és fomentar l’autonomia i la responsabililitat en qui s’educa.

Respecte a la autonomia és important aconseguir: Que tinguin iniciatives. Que sàpiguen triar. Que sàpiguen decidir. Que siguin conseqüents. Recordo l’anècdota d’aquell nen petit a qui preguntaven la definició de jersei i contestava: “peça que ens posem quan l’àvia té fred”. També és bo que per decidir tinguin el risc d’equivocar-se, ja que “l’experiència és la mare de la ciència”.

I, respecte a la responsabilitat recolzar-se en: Encàrrecs adequats a la seva edat i caràcter. Administració de diners per despeses personals. Puntualitat en els horaris establerts en la llar: horaris de llevar-se o anar a dormir, temps per l’estudi, pel descans, per les aficions, pel temps lliure, etc...

Per desenvolupar la llibertat dels fills, els pares hem de dur a terme una autoritat valenta i prudent. Aquesta autoritat ha d’estar subjecta a l’esperit de servei i avalada pel prestigi personal. No podem dir, per exemple: “ Tinc ganes d’encertar una quiniela per plegar de treballar” i exigir que els nostres fills estudiïn.