La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Ens hem portat bé..?

... Arribaren els tres reis /amb gran alegria, /adorant al Rei del Cel / en una establia; /oferint-li tres presents, /com són or, mirra i encens, /a la Mare pia, /la Verge Maria.

Última estrofa d'El desembre congelat (Cançoner popular)

A continuació us incloc dues cartes del Nadal de l’any 2003 adreçades als Reis, festa especial pels infants, que varen ser les guanyadores d’un premi infantil d’un conegut mitjà de premsa diària. Escrites per l’Anna i l’Eduard, nen i nena de bon cor a qui el seus pares, família i escola han ensenyat a tenir sentiments de compassió, tendresa i germanor vers els altres:

“Benvolguts Reis d’Orient:

Espero que el proper any tots els nens tinguin menjar i per Nadal tots puguin menjar un tros de torró. Que no hi hagi més guerres a l’Iraq ni altres llocs. Que no hi hagi més accidents a les carreteres ni a les autopistes. Espero que el nou govern sigui amable i generós amb tots. També espero que la gent del barri que passeja els seus gossos reculli les caques. Aquest Nadal espero no enfadar-me amb el meu germà, ni tampoc cridar a la meva germana petita, obeir a la primera als meus pares i a tothom”.

“Estimats Reis Mags:

No sé de quina marca és, ni sé on ho venen, però de ben segur que si el busqueu el trobareu. Vull demanar-vos un rellotge. Sí, un rellotge ben vistós, amb moltes funcions i de qualitat. Un rellotge capaç d’aturar el temps quan comença una guerra, i que abans de començar-la, els països siguin capaços de reflexionar i veure les conseqüències que pot portar. Un rellotge que sigui capaç de tirar el temps enrere i ajudar a fer-nos veure les coses bones que un fa i poder recordar el millor de cada persona per així oblidar els odis i rancúnies entre uns i uns altres. I un rellotge capaç d’avançar-se tot sol, i poder així pensar en un futur millor, on la humanitat estigui impregnada del millor que té cada persona, d’un somriure en cada rostre, i de la plena solidaritat d’uns envers altres. Sereu capaços de trobar el meu rellotge?”

En aquestes cartes als Reis Mags podem trobar-hi uns elements necessaris propis de la bondat:

1) Compassió, actitud que fa prendre part en el sofriment dels altres: guerres, problemes de fam.

2) Preocupació pel barri i pels accidents de trànsit.

3) Sensibilitat per comprendre les necessitats de la humanitat.

4) Amor, amb propòsits de millora personal, vers els més propers.

5) Desig ampli de millorar el món, per la pau i per l’accés de tothom a l’educació.

(Extret del meu llibre Ensenyar a viure. Valors de sempre per als pares d'avui (Pòrtic 2006 - Labutxaca 2010)