La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Entre germans (gelosia)

entre germans Zoom

entre germans

No és estrany que els nostres fills es tornin gelosos. Fins el naixement d'un altra germà hem estat només per ell i tant la mare com el pare també han estat de la seva exclusiva propietat.

Haurem d'anar fent un espai pel fill que ha d'arribar, sense agobiar-se.

No hi ha res pitjor que la frase de l'àvia, de l'amiga (?) o de la veïna tan temuda i coneguda:

"pobret", has de tenir un germanet... s'han acabat, etc... Quan es preveu que s'ha d'escoltar una altra vegada el millor és fer-se el despistat o -si es pot preveure- canviar d'acera.

Claus per no afavorir la gelosia:

- No demostrar mai cap preferència per cap fill.

- No fer mai comparances entre germans per tal d'evitar l'enveja.

- Preveure els canvis que calen a la llar abans del naixement d'un germà.

- Fer veure al germà gran les avantatges que té vers el germà petit: pot anar amb bici i no amb tricicle, pot ser convidat a dormir a casa de l'amic de l'escola, pot anar al cinema amb els pares o els avis, pot asseure's a la taula amb els pares -mentre el petit fa la mig-diada-, pot triar la seva joguina preferida per celebrar el seu aniversari i convidar als seus amics, pot caminar molta estona sense cansar-se fent una excursió llarga ...

... i així una llista que podem completar cada pare o mare segons el que veiem que al fill primogènit li agrada i que el germà petit no pot fer i que explicitarem perquè no es trobi desplaçat.

Queda palès que el fill petit ha de rebre tota la nostra atenció i afecte, és clar!!!