Criatures 30/05/2012

Pautes a l'adolescència

2 min

“La llibertat, com la vida, només la mereix qui sap conquerir-la cada dia”“La llibertat, com la vida, només la mereix qui sap conquerJ.W. Goethe Hem d’aprofitar l’etapa adolescent per, amb poques paraules i forces fets ocupar-nos de fomentar els ideals del nostres fills donant formació a casa. A part del testimoni coherent que necessiten dels pares els nostres fills us deixo alguns punts per tenir presents: Fer a mans dels joves llibres com el del psiquiatra vienès Viktor E. Frankl: “El sentit de la vida” en el que explica les seves vivències al camp de concentració d’Auschwitz. Una lectura de personatges amb fets heroics com aquest, ben assimilada farà més que mil paraules nostres.

  • Veure (és només un exemple, ja que ni han moltes) la faula: “La vida és bella” de Roberto Benigni o altres pel·lícules per comentar-les junts, són moments de gaudir de personatges amb llibertat i que quedin gravats en el cor la bondat, la tendresa, la dignitat de la vida. És la llibertat interior del protagonista que no es perd ni estant presoner en un camp de concentració que transmet al seu fill l’esperança per viure i no preocupar-lo amb un joc emocionant.
  • A l’adolescència la personalitat dels nostres nois i noies es va forjant en l’àmbit familiar i en el seu entorn, és per això, que haurem de procurar que tinguin bons models. El que és millor són els referents dels pares, professors, bons amics, que mai poden ser substituïts pels personatges d’un reality show o d’un grup conflictiu.
  • No es pot imposar res, hem de raonar i proposar les idees diferents, però sempre hi ha la llibertat personal i la seva responsabilitat, sobre tot quan tenen una edat més madura. Nosaltres no ens podem torturar si fan coses malament, ja rectificaran. Tots ens equivoquem.
  • Han de ser conseqüents amb el que han escollit. L’elecció sempre comporta la exclusió d’una altre opció.
  • Els fills no són de la nostra propietat i han de prendre les seves decisions essent responsables d’elles. Això ens va bé recordar-ho, ja que no es pot viure amb serenor arrossegant tots els seus conflictes. Precisament, hem d’objectivar el que ens preocupa per poder-los orientar amb exactitud i encert.
  • Informar clarament del perill de l’alcohol, drogues o altres addicions.

Us deixo també l’invitació de la conferència que donaré a l’escola Meritxell de Mataró per a pares de totes edats. Hi esteu convidats. De fet quan parlem de compaginar l’afecte amb l’autoritat estem parlant de responsabilitat de llibertat i d’educar als fills de totes edats.

stats