La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

L'Intocable i l'Amistat

L'Intocable i l'Amistat

Zoom

L’Intocable i l’Amistat

“Dient les veritats es perden les amistats”

Refrany popular

 

Aviso que aquest refrany no va dirigit ni a mi ni a tu, em sembla.

Vaig anar amb una bona amiga al cinema. Ella m’havia dit que li havien parlat molt bé de la pel·lícula francesa “Intocable”. La veritat és que jo no en tenia ni idea que existís ni l’havia sentida anomenar però com que compartim l’afició pel cinema i. feia ben bé tres mesos, que no hi havíem anat juntes ens vem disposar a anar-la a veure.

Jo ho vaig passar molt bé. La meva amiga va patir molt, li va semblar una bestiesa que es fes broma amb una persona afectada de tetraplegia. A mi no, a mi em va semblar que tenia els tocs necessaris dramàtics per una comèdia que pretenia ser amable.

Senzillament el seu comentari em va ajudar a comprendre que per ser amics no cal "sentir” de la mateixa manera. L’amistat es conserva perquè esta basada en un afecte desinteressat i... bé vaja, tampoc ni ha per disgustar-se que un surti divertit del cine i l’altre en surti disgustat! Això sí que no té cap importància.

L’argument de la pel·lícula està basat en un fet real de dues persones que viuen en dos mons diferents: un d’una aristocràcia refinada, l’altre un immigrant africà que viu en els suburbis de París, un noi que acaba de sortir de la presó i que té una família força complicada.

Tot i aquests dos mons tan diametralment oposats, entre els dos neix una gran amistat que crec que encara dura ara a la vida real.

Us la recomano. Ara bé no us creeu falses expectatives. No us trobareu amb cap història de l’estil de “De Déu i d’homes”, “Les meves tardes amb Marguerite” o “Els nens del cor”, per anomenar-ne algunes. Anem-hi sense cap idea preconcebuda perquè us decebria molt com a la meva amiga.

L’amistat pot néixer espontàniament o es pot anar creant com la dels dos personatges dels Intouchables, França, 2011: Pel·lícula dirigida per Eric Toledano y Olivier Nakache; protagonitzada por François Cluzet y Omar Sy.

La meva amiga i jo tornarem a anar al cine. I, tot i pensar ben diferent, la nostra amistat seguirà ferma, lleial i “intocable”.

Bona Pasqua, amics!!!

Avís:

Amics de Sabadell i a tots aquells que desitgeu assistir-hi: Dijous, 19 d'abril a les 7h. de la tarda,aniré a donar una conferència sobre "Un estrany a casa. Comunicació amb l'adolescent" a l'Àmbit Cultural del Corte Inglés de Sabadell, Avgda. Francesc Macià, 58.

Hi esteu convidats.