Criatures 01/12/2014

Problemes d'autoestima

2 min

Si busquem al diccionari la definició de la paraula autoestima ens porta directament al concepte d’amor propi. L’autoestima és, per tant, l’estima de si mateix que porta a no deixar-se ultrapassar pels altres, a no fer un mal paper, etc. I com puc saber si tinc una bona autoestima o una baixa autoestima? Hi ha indicadors que poden ajudar-nos a conèixer-ho. Alguns dels què mostren l’existència d’una baixa autoestima són:

  • L’autocrítica molt rigorosa i desmesurada que porta a una insatisfacció permanent sobre si mateix.
  • La hipersensibilitat a la crítica crea un sentiment de ser atacat pels altres. Es culpa a la resta, o a les circumstàncies, dels fracassos propis. A més, es genera ressentiment envers les persones que fan la crítica.
  • La indecisió crònica deguda a la por exagerada a equivocar-se i a què pensaran els altres.
  • El desig excessiu per complaure als altres que es manifesta en la incapacitat de dir ‘no’ per por a no agradar i a perdre la bona opinió que els altres tenen d’ell.
  • El perfeccionisme manifest en base a l’autoexigència què tot a de sortir rodó. Porta a sentiments de frustració desmesurada quan les coses no surten com s’espera.
  • La culpabilitat excessiva en la qual s’autoacusa per conductes que no sempre són dolentes. A més, exagera els seus errors i no se’ls perdona mai.
  • La hostilitat i irritabilitat. Sempre està amb els nervis a flor de pell.
  • Les tendències depressives què fan que vegi sempre les coses de mode negatiu: tant la seva vida, el seu futur i a si mateix. I l’apatia per fer coses o la incapacitat per gaudir de les coses. Així com les dificultats per sentir-se bé.

Què fer davant de problemes d’autoestima? Avui dia hi ha moltes eines i estratègies per intentar treballar l’autoestima. El problema radica en què, normalment, les persones amb una baixa autoestima no saben què fer o creuen que no hi ha possibilitat de canvi. Motiu pel qual és bo, davant d’aquesta problemàtica, d’acudir a professionals versats en aquest tipus de problemes.

stats