Canvia el xip

Jordi Sasot

Problemes d'autoestima

Si busquem al diccionari la definició de la paraula autoestima ens porta directament al concepte d’amor propi. L’autoestima és, per tant, l’estima de si mateix que porta a no deixar-se ultrapassar pels altres, a no fer un mal paper, etc.

I com puc saber si tinc una bona autoestima o una baixa autoestima? Hi ha indicadors que poden ajudar-nos a conèixer-ho. Alguns dels què mostren l’existència d’una baixa autoestima són:

  • L’autocrítica molt rigorosa i desmesurada que porta a una insatisfacció permanent sobre si mateix.
  • La hipersensibilitat a la crítica crea un sentiment de ser atacat pels altres. Es culpa a la resta, o a les circumstàncies, dels fracassos propis. A més, es genera ressentiment envers les persones que fan la crítica.
  • La indecisió crònica deguda a la por exagerada a equivocar-se i a què pensaran els altres.
  • El desig excessiu per complaure als altres que es manifesta en la incapacitat de dir ‘no’ per por a no agradar i a perdre la bona opinió que els altres tenen d’ell.
  • El perfeccionisme manifest en base a l’autoexigència què tot a de sortir rodó. Porta a sentiments de frustració desmesurada quan les coses no surten com s’espera.
  • La culpabilitat excessiva en la qual s’autoacusa per conductes que no sempre són dolentes. A més, exagera els seus errors i no se’ls perdona mai.
  • La hostilitat i irritabilitat. Sempre està amb els nervis a flor de pell.
  • Les tendències depressives què fan que vegi sempre les coses de mode negatiu: tant la seva vida, el seu futur i a si mateix. I l’apatia per fer coses o la incapacitat per gaudir de les coses. Així com les dificultats per sentir-se bé.

Què fer davant de problemes d’autoestima? Avui dia hi ha moltes eines i estratègies per intentar treballar l’autoestima. El problema radica en què, normalment, les persones amb una baixa autoestima no saben què fer o creuen que no hi ha possibilitat de canvi. Motiu pel qual és bo, davant d’aquesta problemàtica, d’acudir a professionals versats en aquest tipus de problemes.