Canvia el xip

Jordi Sasot

Culte al cos

En els darrers anys tan la salut com l’aspecte físic han agafat molta importància entre els més joves de casa. Una de les modes actuals és el fet de practicar esport. Quin és el problema d’això? Hi ha algunes persones que s’obsessionen pel seu cos, és a dir, rendeixen culte al seu cos.

Què volem dir amb això? Senzillament que viuen per al seu propi cos i, per tant, veuen com es deterioren les seves relacions humanes. A més, també molts joves que es passen moltes hores al gimnàs o practicant molt esport poden desenvolupar un perfil agressiu que els condueix a demostrar aquesta força física adquirida davant d’altres adolescents en baralles o conflictes físics.

Què els hi passa a les persones poc madures, introvertides, amb problemes d’integració i seguretat, una baixa autoestima i que creuen que tenen poc atractiu entre el sexe oposat degut al seu aspecte físic? Doncs que tenen més predisposició a patir algun tipus de trastorn de conducta alimentària com poden ser l’anorèxia, la bulímia, la vigorèxia o l’ortorèxia.

Hi ha molta bibliografia, a dia d’avui, sobre l’anorèxia nerviosa i la bulímia. La ortorèxia és un trastorn del comportament alimentari enfocat en una preocupació extrema per la salut centrada

en menjar el més sa possible. Però, que és la vigorèxia?

La vigorèxia és un trastorn mental en què la persona s’obsessiona pel seu estat físic fins a nivell patològics. És a dir, existeix una dismòrfia corporal o, el que és el mateix, una visió distorsionada d’ells mateixos on es veuen dèbils i escanyolits. Aquest trastorn incideix directament en la seva conducta alimentària i els seus hàbits. En aquest cas, realitzen una activitat física extrema al mateix temps que deixen de banda les relacions socials i d’altres aspectes de la seva vida, com poden ser els estudis, per dedicar tot el seu temps a l’exercici físic.

A més, pot ser que aquest trastorn vingui associat a un Trastorn Obsessiu-Compulsiu i així també a un consum d’esteroides anabolitzants o d’altres substàncies perilloses, per la salut i el benestar d’aquestes persones, simplement per aconseguir més massa muscular i no veure’s tan dèbils. Cal destacar que entre els factors desencadenats d’aquest problema pot haver-hi algun episodi de bullying, problemes familiars, perfeccionisme o tenir un tarannà influenciable.

S’ha de destacar que els mitjans de comunicació tenen un paper molt important en la manera en què una persona es veu a si mateixa. Avui dia, els adolescents estan constantment bombardejats pels cànons de bellesa i estètica pels quals es regeix la societat, i en base al comentat presenten un major risc de patir aquest trastorns.