Projecte d’Aprenentatge Servei: Allà on les maletes es perden
Gent gran, adults, joves, nens,.. tothom té salut mental, igual que tothom té salut física. Les dues coses canvien durant la nostra vida i, com el nostre cos, la nostra ment es pot sentir malament.
Els problemes de salut mental són més comuns del que tothom pensa. De fet, una de cada quatre persones n'experimentarem algun al llarg de la nostra vida. Durant els passats Jocs Olímpics vàrem tenir exemples d’esportistes d’elit. Els efectes són tan reals com un braç trencat, tot i que no hi hagi un guix o un cabestrell que ho demostrin.
La salut mental no és només l’absència d’un trastorn mental. L’Organtizació Mundial de la Salut (OMS) la defineix com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat.
Tenir un diagnòstic de salut mental no suposa, per tant, un impediment per portar una vida normalitzada en comunitat, i per gaudir d’una bona salut mental.
La necessitat de donar a conèixer i minimitzar l’estigma sobre salut mental és l’eix fonamental del projecte d’aprenentatge servei de l’Institut de Batxillerat Escènic Doctor Puigvert on es va realitzar l’obra de creació escènica juntament entre els joves del Batxillerat Escènic de l’Institut Doctor Puigvert, els adults de l’associació AREP per la Salut Mental i el Teatre Nacional de Catalunya. L’obra va estar dirigida per Pere Borrell i Sònia Camacho i amb el suport de les professores Carol Vega i Susana Carrera.
El dia 5 de març de 2021 a la Sala Tallers del TNC i el 25 de juny a Fabra i Coats es va poder gaudir del resultat escènic d’un procés d’aprenentatge a través del qual tots vàrem aprendre sobre la salut mental, la llibertat i la dignitat de totes les persones, i també sobre l’absurd dels prejudicis i sobre l’art com a eina de transformació d’una societat.