Criatures 18/05/2022

Projecte Sinergia d’Escolàpies Figueres

2 min
L'escola aposta per desenvolupar en els alumnes una consciència ciutadana responsable

Avui us parlo del projecte Sinergia que neix fa 10 anys a l’escola Escolàpies de Figueres i que consisteix en facilitar a l’alumnat un tast d’una o més experiències d’acció social.

Com a línea metodològica, l’escola va apostar per potenciar accions en favor dels altres - i sobretot dels més necessitats - per desenvolupar en els alumnes una consciència ciutadana responsable i que humanitza la persona. D’altra banda, la trobada personal amb persones diferents permet canviar i enderrocar prejudicis.

El professorat responsable del projecte explica que “el projecte permet teixir relacions de confiança i col·laboració amb altres, fomentant així la seva autoestima personal i col·lectiva i augmentant el seu compromís social. També permet que el nostre alumnat conegui entitats de la ciutat i el servei que fan a la comunitat. Finalment, és una experiència de confluència entre el creixement personal, les relacions amb els altres i la gratuïtat “. 

Es va anomenar Projecte Sinergia perquè sinergia és la integració d'elements que donen com a resultat quelcom més gran que la simple suma d'aquests elements. La paraula sinergia prové del grec i la seva traducció literal seria cooperació. Es troba també en biologia quan es refereix al concurs actiu i concertat d'uns pocs òrgans per realitzar una funció. La seva escriptura i fonètica (si-ner-gi-a) fa pensar en servei i energia. Servei i energia són una aportació clara que els joves poden aportar al seu entorn.

El projecte es desenvolupa de forma transversal

L’alumnat pot escollir entre diverses opcions per tal que cadascú pugui trobar el lloc des d’on es pugui sentir més còmode i realitzat per realitzar la seva acció social.

Algunes de les opcions que es desenvolupen en el projecte són:

  • Col·laboració amb Tots hi som, entitat especialitzada en TEA i altres diversitats funcionals.
  • Col·laboració amb l’entitat El Dofí, que a través del lleure vetlla per la inclusió social de persones amb discapacitat.
  • Apadrina un avi, on comparteixen una estona setmanalment amb gent gran d’una residència.
  • Reforç escolar a Càritas.
  • Col·laboració en campanyes solidàries, com per exemple la Marató de TV3 o El gran recapte.
  • Apadrinament lector d’alumnes d’infantil de l’escola
  • Tu a tu, programa on es formen per ser els referents escolars en temes de ciberbullying i internet segura, entre moltes d’altres.
  • Promoció d’una escola més sostenible dinamitzant i liderant el comitè ambiental de l’escola format per alumnat i professorat.
Per a més informació

stats