Criatures 02/12/2021

Els boscos de muntanya

El bosc et necessita: “Vine amb la teva classe als boscos de muntanya!”

2 min
A través de l’acció directa al bosc dona l’oportunitat al jovent de conèixer la importància del bosc.

Arreu del món milions de persones depenem dels boscos de muntanya per a la purificació de l’aire que respirem i l’aigua que bevem, la captació de CO2 de l’atmosfera i la producció d’oxigen, la biodiversitat, la producció de fusta, fruits, bolets, mel i moltes altres matèries primeres, la retenció del sòl i protecció contra allaus i inundacions.

A Catalunya també depenem de la bona salut dels boscos del Pirineu per assegurar-nos tots aquests beneficis.

Els boscos del Pirineu formen la massa forestal més extensa del país i són majoritàriament de propietat pública perquè compleixen importants funcions que ens beneficien a tots, des dels petits pobles de muntanya fins a les grans ciutats. Per això són un gran exemple de la necessitat que tenim els humans de cuidar el nostre entorn natural.

En aquest context sorgeix el projecte Boscos de Muntanya, iniciativa d'una entitat sense ànim de lucre que treballa per la conservació i la millora dels boscos i paisatges de muntanya als Pirineus catalans.Un projecte que forma part de la Fundació Bergwaldprojekt, nascuda a Suïssa el 1987 i que avui dia és present a 4 països: Suïssa, Àustria, Alemanya i Catalunya.

El 2007 Bergwaldprojekt va arribar als Pirineus catalans per donar resposta als reptes que es presenten als boscos de muntanya catalans, adaptant a la nostra realitat el model de Bergwaldprojekt Suïssa. Des de llavors, ha treballat de forma ininterrompuda apropant les persones al bosc i difonent els valors i els beneficis que ens proporcionen els boscos i paisatges de muntanya.

En aquest context ha sorgit el projecte d’aprenentatge servei de la Fundació Projecte de Boscos de Muntanya, responent a la premissa que el bosc no ens necessita, sinó que nosaltres necessitem el bosc. Així, es promou la iniciativa 'Vine amb la teva classe als boscos de muntanya!', que ja fa 3 anys que està en marxa. 

A través de l’acció directa al bosc dona l’oportunitat al jovent de conèixer la importància del bosc per a les persones a través d’una experiència que promou la cohesió de grup, l’autonomia i la responsabilitat, entre d’altres valors.

L’oferta s’adreça a centres de secundària, cicles formatius o similars, per a joves majors de 14 anys. Es tracta d’un projecte que s’emmarca en la metodologia del “servei comunitari” i de “l’aprenentatge – servei” impulsats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i el Consorci d’Educació de Barcelona.

És molt necessari conscienciar a les noves generacions sobre la importància de cuidar i preservar el medi natural. Quina millor manera que viure-ho en primera persona i formar part d’aquest procés.

Si esteu interessats en conèixer el projecte no ho dubteu, està obert a tots els instituts i centres de Catalunya. Per inscriure-us i consultar més informació podeu contactar amb joves@projecteboscos.cat.

Dades de contacte

https://www.projecteboscos.cat/

Tel: +34 973 622 247

info@projecteboscos.cat

La seu es troba a Llavorsí (Pallars Sobirà), un petit poble de muntanya al cor del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

stats