Criatures 25/02/2021

Quan l’emoció ens ajuda a comprendre

2 min
Gemma Vilanova i el seu fill Josep, protagonistes d'un blog per comprendre l’autisme i empatitzar amb la diferència

Caminem feliços pel carrer, ell fent sorollets amb la boca, petits xiscles d’alegria que fan girar la gent amb qui ens creuem. De tant en tant arrenca a córrer de forma inesperada. Algun vianant s’espanta amb un gest que identifica com l’envestida perillosa d’un noi eixelebrat. Però ell els esquiva amb agilitat. S’atura de cop i tanca els ulls. Els reobre a mitges per comprovar si l’he avançat. Accelera el pas per atrapar-me de nou i llavors acosta la seva cara a la meva, tant que les puntes dels nostres nassos es toquen. Més espinguets d’alegria acompanyats d’uns quants bots petits i ràpids. L’observo i penso que s’ha estirat. Ja gairebé és tan alt com jo. És el meu fill de tretze anys, a punt d’entrar a l’adolescència, i té un trastorn de l’espectre autista. 

Fa deu anys, quan el seu pare i jo tot just començàvem a fer-nos-en a la idea, ens resultava molt difícil explicar als altres què era el que li passava al nostre fill. Encara ara, quan em pregunten què és l’autisme, molts cops recorro a la definició clàssica i esmento que es tracta d’un trastorn del neurodesenvolupament que afecta la percepció i el processament de la informació, i tot seguit em llenço a enumerar els símptomes que en delimiten el diagnòstic: les dificultats de comunicació i interacció social, i els patrons restringits i repetitius de comportament, d’ interessos i activitats. 

Sona “molt bé”, molt científic i professional. Potser fins i tot s’entén, però es comprèn? Podem amb aquesta definició prendre consciència de què és l’autisme i, sobretot, de què vol dir conviure-hi? Sincerament crec que no. 

Moltes vegades comprenem les coses després d’haver-les viscut, d’haver-les experimentat, d’haver-les fet nostres a través dels sentiments i emocions que ens han despertat. És llavors quan podem actuar amb sentit. Aquest blog vol ser una finestra oberta a viure aquestes experiències a través de la lectura. Vol convidar-vos a comprendre què significa conviure amb un fill inesperat per la seva singularitat, a empatitzar amb les persones amb autisme i les seves famílies. Us atreviu a endinsar-vos en aquesta aventura? Som-hi!

stats