Cristina Serret

La supercomputadora MareNostrum 4

Sabies que a Barcelona hi tenim un superodinador? Es diu MareNostrum, és la computadora més potent de tot Espanya i una de les més importants d’Europa. Avui t’expliquem com funciona i per a què s’utilitza aquesta màquina gegant en grandària i potència

La supercomputadora MareNostrum 4 / MARTA CAYUELA Zoom

Què és una supercomputadora?

És un superordinador. O, el que és el mateix: un ordinador molt gros. Molt més que els que tenim a casa o a l’escola, amb una potència més gran, més velocitat i més memòria. El supercomputador que tenim a Barcelona, el MareNostrum, pot fer en sis minuts el que un ordinador de casa trigaria tot un any.

Com treballa?

T’has d’imaginar la supercomputadora com milers d’ordinadors o peces que treballen conjuntament, en un sol bloc. Es reparteixen la feina i treballen en paral·lel. D’aquesta manera, tot va més ràpid.

Did you know?

MareNostrum occupies a space that’s equivalent to half a basketball court and weighs 48,000 kg

Què són els petaflops?

Els flops són la unitat de mesura de la velocitat dels superordinadors. Un flop correspon a una operació per segon. És a dir, un ordinador que triga un segon a fer una operació té una velocitat d’un flop. El MareNostrum que tenim a Barcelona té una velocitat de 14 petaflops. Això vol dir que, en un segon, pot fer catorze mil bilions d’operacions.

Per a què serveix el MareNostrum?

Aquesta supercomputadora treballa per a la ciència i l’enginyeria, i ho fa de tres maneres diferents: fent càlculs molt i molt grans, analitzant quantitats massives de dades i fent simulacions. Amb el MareNostrum podem simular, per exemple, com es mouen els planetes i els estels a l’univers, o simular que hem construït diferents avions per saber quin seria el més ràpid.

Do you want to visit the Supercomputer?

MareNostrum is housed in the Torre Girona Chapel and you can visit the centre, as long as you’ve made an appointment

Quan arribarà el MareNostrum 5?

A finals del 2020 arribarà la versió 5 del MareNostrum. Serà divuit vegades més gran que el 4 i tindrà una velocitat de 200 petaflops. Entrarà en funcionament al mateix temps que dos superordinadors més, que s’instal·laran a Finlàndia i a Itàlia, i tots tres seran els més grossos d’Europa… fins que arribi un superordinador més gros.

Qui el fa servir?

El MareNostrum és a Barcelona, però el poden fer servir científics de tot Europa de manera gratuïta, perquè està al servei de la ciència.

Amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center, BSC