Cristina Serret Alonso

Les orenetes

Si veus volar orenetes, senyal que el bon temps ja ha arribat. Aquests ocells migratoris ja han començat a tornar a casa nostra després de passar l’hivern a l’Àfrica. Aquí hi troben un clima càlid i aliment en abundància, i és per això que ho aprofiten per aparellar-se, fer el niu i criar. Vols saber-ne més coses?

Les  orenetes / MARTA CAYUELA Zoom

Dues cosines germanes

Les orenetes més comunes a casa nostra són l’oreneta vulgar i l’oreneta cuablanca. La vulgar té una cua característica amb forma de forca, i la gola de color vermellós. L’oreneta blanca, en canvi, té la gola blanca, igual que la panxa i el carpó, que és la part que hi ha just abans de la cua. L’oreneta blanca és una mica més menuda que la vulgar.

Hard working birds

It takes a pair of swallows up to 1,000 journeys to build a nest

Ocells que busquen recer

Les orenetes fan el seu niu amb fang. A l’hora d’escollir el lloc, els agraden més els pobles que les ciutats, tot i que allà també n’hi ha. Solen buscar racons que no siguin gaire alts, però sí una mica arrecerats, per exemple sota teulat.

Vine a casa, oreneta

Si una família d’orenetes fa el niu a casa vostra, ja podeu estar ben contents: vol dir que tindreu molt bona sort, perquè aquests ocells tenen fama de portar bona fortuna a les cases on s’estableixen. Has de saber també que els nius de les orenetes no es poden tocar, perquè estan protegits per llei. Si algú n’enretira algun, li poden posar una multa!

Did you know?

European swallows mostly spend the winter in Africa, south of the Sahara 

Si l’oreneta vola baix... agafa el paraigua

¿Sabies que les orenetes són un bon indicador de pluja? Aquests ocells s’alimenten sobretot de mosquits, i quan ha de ploure aquests insectes volen més baix perquè tenen les ales humides. Llavors les orenetes, que els cacen al vol, també volen més arran de terra.

Crack yourself up

-Why do swallows fly to Africa in winter? -Because it’s too far for them to walk!

El Projecte Orenetes

¿Vols convertir-te en protector de les orenetes? L’Institut Català d’Ornitologia ha posat en marxa el Projecte Orenetes per localitzar nius d’orenetes cuablanca als pobles i ciutats de Catalunya i així poder-los protegir. Hi pot participar tothom, només cal recórrer els carrers amb molta atenció per localitzar els nius i apuntar-ne algunes dades. Pots trobar més informació a www.orenetes.cat.