Cristina Serret

La hibernació

Quan arriba l’hivern i baixen les temperatures, els animals salvatges es troben que l’aliment és més escàs i les condicions de vida més difícils. N’hi ha que, per sobreviure, es desplacen a llocs més càlids. D’altres entren en estat d’hibernació, una mena de son que els aïlla de l’exterior i els permet passar l’hivern sense patir pel fred o la gana

La hibernació / MARTA CAYUELA Zoom

Què és la hibernació?

La hibernació és una mena de son profund al qual se sotmeten alguns animals. Mentre dura, la seva freqüència cardíaca i respiratòria és més baixa de l’habitual. També els baixa la temperatura corporal. D’aquesta manera consumeixen menys energia i necessiten menys aliment i escalf.

Qui la fa?

Algunes espècies de mamífers, rèptils o invertebrats. L’animal que simbolitza la hibernació és l’ós bru, però també hibernen les tortugues, els ratpenats, les marmotes, els eriçons o les abelles, entre d’altres.

Did you know?

To prepare for hibernation, many animals eat to gain weight during the summer and get extra fat for the winter.

On la fan?

Ja et deus imaginar que la hibernació no es fa a la intempèrie. Els animals que la practiquen sempre busquen algun lloc a recer de les baixes temperatures, com ara caus, troncs d’arbres o coves.

Too hot to stay awake

Hibernation can also occur during the summer, when it is known as ‘estivation’

Amb ‘b’ o amb ‘v’?

Si l’estació de l’any l’escrivim amb v ( hivern ), per què diem que els animals hibernen, amb b? Tant hivernar com hibernar són correctes, però no volen dir el mateix. Hivernar vol dir passar l’hivern en un lloc. En canvi, hibernar, amb b, fa referència a l’estat letàrgic del qual estem parlant avui.