Cristina Serret Alonso

La calamarsa

De vegades els ruixats d’estiu van acompanyats de calamarsa, petites esferes de glaç que deixen el terra encatifat de color blanc. Es formen a l’interior dels grans núvols de tempesta i, encara que ens puguin fer molta gràcia, poden arribar a causar molts desperfectes

La calamarsa / MARTA CAYUELA Zoom

Què és?

La calamarsa és un hidrometeor o, el que és el mateix, un meteor aquós. Està formada per grans de glaç de fins a 5 mil·límetres de diàmetre. Quan són més grossos d’aquesta mida ja no en diem calamarsa sinó pedra.

Did you know?

Hailstones are not frozen raindrops

Com es forma?

La calamarsa es forma als núvols de tempesta o cumulonimbus a causa de les diferències de temperatura i dels corrents d’aire. Les partícules de gel es mouen per l’interior dels núvols fins que són tan grosses que cauen a causa del pes. Llavors és quan plou grans de glaç.

Crack yourself up

- What often falls down but never gets hurt? - Rain

Quan són més freqüents?

Ens pot caure una calamarsada en qualsevol moment de l’any, tot i que són més freqüents a la primavera i a l’estiu. Les calamarsades acostumen a venir en forma de xàfecs. És a dir, són molt intenses però de curta durada.

Water that comes down from the clouds

Hail is a kind of precipitation, just like rain, snow and sleet

Quins efectes té?

La calamarsa no és gaire ben rebuda pels pagesos, perquè els fa malbé la fruita i els sembrats. Has de pensar que els grans de glaç no es trenquen quan arriben a terra i són difícils d’aixafar, de manera que poden causar molts desperfectes.