Recursos didàctics 13/03/2020

Què passa quan diem mentides?

Si quan algú diu una mentida li creixés el nas com al Pinotxo, seria molt fàcil enxampar els mentiders. Però com que això només passa als contes, ens podem fixar en altres senyals que delaten que algú pretén que ens empassem una bola de les grosses. Avui te n’enumerem algunes

Cristina Serret
1 min
Què passa quan diem mentides?

El cos ens delata

Quan algú ens està enganyant de manera intencionada és probable que se senti nerviós o incòmode. Mentir amb les paraules és fàcil, però fer-ho amb el cos no tant. Els moviments de les mans, el to de la veu o la mirada els poden delatar. Cal estar atents!

Mira’m als ulls!

Sostenir una mentida mirant als ulls del nostre interlocutor és molt difícil. Per això els mentiders sovint abaixen la mirada o la desvien.

D’això…

La nostra veu també ens pot trair. Quan mentim solem parlar més fluixet. A més, fem més pauses, i utilitzem expressions que ens donin temps per pensar, com ara “Eeeehmm” o “Aaaah”.

Signes del mentider

Posar-se vermell, suar lleugerament, creuar els braços o tocar-se el coll o els cabells són altres signes corporals que solen acompanyar les mentides.

¿És un mètode infal·lible?

Ni de bon tros. Hi ha mentiders professionals que tenen un gran autocontrol sobre el cos. I, per altra banda, hi ha persones insegures o tímides que poden emetre alguns d’aquests senyals sense que estiguin mentint.

Els caçadors de mentides

Hi ha persones que treballen en professions relacionades amb la seguretat o la justícia que fan cursos per aprendre a detectar les mentides, i en són autèntics experts. També saben com fer les preguntes de manera que el mentider acabi ficant la pota.

Vocabulary

Lie: mentida

Physiological: fisiològics, físics

Rate: velocitat

Blood: sang

Whitelies: mentides pietoses

Haircut: tall de cabells, pentinat

stats