Donar-los una oportunitat

28 joves menors no acompanyats finalitzen amb èxit el programa de la Primera Oportunitat

Els joves amb els seus diplomes
A.f.
07/08/2019
2 min

Prop d’un centenar de joves d’entre 16 i 24 anys van participar fa uns dies a Manresa en un acte durant el qual es va fer el lliurament a 28 joves menors no acompanyats d’un diploma que acredita que han finalitzat amb èxit el programa de la Primera Oportunitat. Es tracta d’un recurs específic que el SOC, promotor del programa, ha impulsat per atendre i ajudar al procés d’inclusió d’aquests joves. El programa, que inclou un curs d’alfabetització, coneixement de l’entorn laboral i sociocultural, i altres formacions específiques, és un recurs que s’ha promogut des del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) en col·laboració amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat.

Aquest ha estat el primer curs que el Centre de Noves Oportunitats de la Catalunya Central, gestionat per la UTE impulsada per AMPANS i la Fundació Intermèdia, ha donat suport als menors que arriben sols al nostre país. “És el primer títol que m’han donat a la vida”, ha revelat un dels joves participants mentre es fotografiava amb el diploma per enviar la fotografia a la seva família. Els professionals i equips tècnics que participen al programa han posat en valor l’esforç d’aquests nois i noies que, malgrat la situació en què es troben, han completat amb èxit la formació, i els han encoratjat a aprofitar en les oportunitats que els donin.

Durant l’acte també es van donar a conèixer els resultats globals de l’activitat del Centre de Noves Oportunitats que porten a terme AMPANS i Intermèdia en 10 municipis de les comarques de la Catalunya Central. La segona edició del programa, engegat l’any 2018, ha acompanyat 331 joves d’entre 16 i 24 anys que no treballen i que han abandonat prematurament els estudis. El programa ha aconseguit 60 retorns al sistema educatiu, 34 insercions laborals, 98 contractes de pràctiques i 7 projectes comunitaris d’impacte. En total s’han portat a terme 16 formacions a mida, 2 certificats de professionalitat i 2 programes de formació i inserció. A més, s’ha contactat amb un total de 251 empreses, 118 de les quals han col·laborat activament en el programa.

L’acte també va servir per presentar 'L’hivernacle', una espectacular cúpula de llum que han creat un grup de joves de l’Anoia dins el curs de soldadura impartit per l’artista Raül M. Beteta. Durant la presentació de l’estructura de ferro, tela i llum, un dels joves participants va explicar al públic que mai s’hauria imaginat participar en un projecte artístic d’aquestes característiques i arribar fins al final. “Jo era dels que sempre ho deixava tot a mitges”, comentava. En l’anterior edició del curs de soldadura els joves van desenvolupar 'L ’arbre de les oportunitats', una escultura de ferro i xapa que cobra vida amb moviment i llum i que es va poder veure a la Fira Mediterrània i en altres certàmens artístics i espais culturals com el CosmoCaixa, o comercials com l’Illa Diagonal.

stats