Adolescència 04/12/2020

Un 'escape room' ple de valors

'Escape room' virtual per a joves per treballar l’exclusió social

A.f.
3 min
El joc promou la sensibilització i una resposta proactiva entre els joves

L’Obra Social de Sant Joan de Déu ha posat en marxa l’escape room virtual Operació Cau, un joc per sensibilitzar els joves sobre les realitats que viuen les persones en situació d’exclusió social. D’una manera innovadora i divertida, amb aquesta proposta els joves es convertiran en detectius que hauran de resoldre el misteri d’un robatori amb uns protagonistes que viuen en primera persona la pobresa energètica, els desnonaments o el sensellarisme.

Es tracta d’un joc online gratuït per a mòbil, juntament amb un conjunt de pistes i instruccions. D’aquesta manera, grups d’amics, famílies, escoles i tothom que ho desitgi pot tenir accés a aquest nou recurs.

Per avançar en el joc i resoldre les proves, els joves s’hauran de sensibilitzar amb les seves situacions i parlar del dret a l’habitatge, les xarxes de suport, la immigració, la pobresa oculta o la feminització de la pobresa. Conèixer aquestes realitats permet entendre que la pobresa no té una sola cara i que vivim diàriament amb persones en risc d’exclusió social.

En el cas dels centres escolars, a més, també s’ofereixen uns materials educatius complementaris per als alumnes de secundària vinculats a aquestes temàtiques per aprofundir en la sensibilització i l’aprenentatge.

Objectius de Desenvolupament Sostenible: la base d’un futur millor

Ara més que mai és important que el futur creixi sensibilitzat amb les realitats que ens envolten i amb eines per combatre-les caminant cap a un desenvolupament sostenible. Amb aquest joc es treballen molts dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: la fi de la pobresa, la igualtat de gènere, l’energia neta i assequible, el treball digne i el creixement econòmic, la reducció de les desigualtats, i les ciutats i comunitats sostenibles. I ho fem amb el primer pas: la sensibilització dels que seran el nostre futur.

Els equips han de comptar amb un mínim de tres integrants per fomentar les activitats en grup i el treball cooperatiu: Operació Cau vol, també, educar en construir un futur millor caminant junts.

La Vida Mateixa i l’Obra Social de Sant Joan de Déu

Per organitzar una partida només cal accedir al portal de la campanya La vida mateixa, un projecte estatal que va començar el 2018 amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de les persones que estan en situació d’exclusió social i promoure actituds positives de la societat cap a aquest problema. La campanya va consistir en una exposició itinerant i diversos materials de sensibilització sobre l'exclusió social.

stats