Criatures 30/09/2021

La vida pren forma de joc

Un joc per trencar amb els prejudicis i els estereotips cap a les persones migrades

2 min
Un joc de taula per trencar amb els prejudicis i estereotips vers les persones migrades.

El Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, ha acollit avui la presentació d'un nou joc que neix amb voluntat de transformació social. El joc és una activitat universal que ha estat sempre present a totes les cultures. Font inesgotable d’aprenentatge, coneixement i diversió, l’activitat lúdica aporta a les persones dimensions clau pel que fa al context relacional, imaginatiu i experimental: jugar fa les persones curioses, obertes al canvi, compromeses, crítiques, lliures, creatives, positives i alegres. El joc, l’única activitat cultural en què la persona és la protagonista, fomenta la comunicació entre les persones, permet aprofundir en les relacions, compartir valors i afavorir punts de trobada per aprendre a conviure. Per aquest motiu el joc és, possiblement, una de les millors eines per generar transformació social.

Amb aquest context de fons, el Museu del Joguet de Catalunya ha col·laborat amb l’associació Amunt i Crits! en la creació del joc Nannido. La vida en joc, desenvolupat amb voluntat de transformació social. Amunt i Crits! Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà és una associació de Figueres que facilita l’acollida de les persones migrades a la comarca i que treballa per donar a conèixer les cultures d’origen, els processos migratoris i la diversitat intercultural i de gènere. L’associació dinamitza processos d’acció comunitària per sensibilitzar la societat i trencar amb els rumors, els prejudicis, els estereotips i les actituds racistes que hi són presents, i que tenen molt a veure amb els processos migratoris, la vivència de la diversitat intercultural i la convivència. Per facilitar aquest treball de sensibilització, l’associació Amunt i Crits! organitza tallers amb diferents grups de població: estudiants, equips docents d’escoles i instituts, associacions de mares i pares i professionals de l’àmbit social, l’ensenyament i la cultura, entre d’altres.

Nannido és un joc per  trencar amb el prejudicis i estereotips vers les persones migrades.

Nannido. La vida en joc és una versió del tradicional joc de l’oca, que simbolitza el recorregut de la vida humana, plena de fortuna i d’entrebancs. En el joc es proposa a les persones que hi juguen que es posin en la pell de les persones migrades recorrent les caselles que simbolitzen els entrebancs i les dificultats que encaren durant el procés de migració, però també les oportunitats que ofereix. El joc, indicat per a persones a partir de 8 anys, vol contribuir a posar en valor tots els orígens i fer més estrets els vincles entre cultures, sensibilitzar i fomentar els valors que contribueixen a reforçar la convivència i millorar la societat.

El nom d’aquest joc de l’oca té un gran significat. Nannido és, en llengua fula, la persona que migra. El fula es parla en diferents països africans, com el Senegal, Mauritània, Mali, Guinea, Burkina Faso, Níger, Nigèria o el Camerun.

Es podrà jugar a Nannido. La vida en joc a la Sala Oberta del Museu del Joguet els dies 16 d’octubre, 6 i 18 de novembre i 11 de desembre, i les partides seran obertes a tothom. Així mateix, en un futur es preveu oferir l’activitat a centres educatius de Figueres i de la comarca de l’Alt Empordà.

stats