Activitats amb nens 12/11/2021

Torna el FLIC més familiar

Tot a punt per viure la literatura d’altres maneres amb l'11a edició del FLIC Festival

4 min
El FLIC ofereix un programa de propostes familiars i escolars úniques, basades en els llibres i les arts.

El pròxim cap de setmana, 20 i 21 de novembre, hi haurà diversió garantida al Museu del Disseny de Barcelona, que acull la programació familiar de l’onzena edició del FLIC, el Festival de Literatura i Arts Infantil i Juvenil (Flicfestival.com). Magalí Homs, directora del festival, reconeix que estan molt contents de poder tornar a celebrar un FLIC presencial: “El 2020 vam haver de cancel·lar 24 hores abans de començar. Tot i això, vam poder fer la part escolar al gener i al febrer”. El festival, organitzat per Tantàgora –una entitat dedicada a la promoció, difusió i creació de la literatura infantil i juvenil des de fa gairebé 30 anys–, té caràcter itinerant. A finals d’octubre va celebrar-se a Madrid, l’11 de desembre serà a Vic i, entremig, la setmana vinent a Barcelona. L’any passat la pandèmia els va obligar a ser una edició eminentment en línia, i tot el que van aprendre de l’experiència virtual els ha permès oferir una edició híbrida aquest 2021.

El festival té un programa professional en format presencial i retransmès en streaming del 15 al 19 de novembre, amb 20 xerrades i 40 convidats entre autors, editors, experts en mediació literària i literatura infantil i juvenil a nivell internacional; el FLIC Escola, amb propostes per a escoles i instituts, i el FLIC Familiar. 

La directora destaca una constant del FLIC, la capacitat per innovar en formats de difusió literària per al públic familiar: “Oferim a les famílies altres visions de la literatura. És un programa de mediació literària. No es fa l'acostament als llibres a través de l’argument literari sinó a través d’altres raons. Hi ha una mirada transversal, diferents formats que ofereixen experiències literàries”. Abans del covid els visitants podien passejar pels diferents espais triant i parant-se on volguessin. Amb la pandèmia han seguit fidels al seu esperit innovador i, combinant tradició i innovació, les famílies podran triar diferents experiències literàries als dos grans Curtcircuits Literaris que proposaran, el rosa i el groc, que inclouran diversos reptes i propostes d’art, joc i literatura, amb una durada de 90 minuts, per acabar amb un espectacle de petit format o una sessió de curtmetratges. 

Curtcircuits

Els Curtcircuits estan recomanats a partir dels 5 anys. No es tracta tant de llegir com de jugar i que el joc t’apropi al llibre. Tot són excuses per passejar per les pàgines dels llibres, per despertar la curiositat de grans i petits i per incentivar la voluntat de saber què acaba passant en aquella història amb la qual has jugat. En aquest sentit, han previst dos itineraris.

1.
Curtcircuit rosa (4 €)

Contes a 2 m, Dins del Bosc, Paisatges Humans i Veig veig

Espectacle: La gent de la meva escala

Una de les propostes del Flic: Contes a dos metres
2.
Curtcircuit groc (4 €)

Nosaltres Volem Ser, Relats Creuats, Escolto i Dibuixo i En Construcció 

Projecció de dos curtmetratges

'Escolto i dibuixo', joc per parelles on dibuixes el que l’altre t’explica que veu i després busqueu les diferències.

En cada edició, el festival fa una selecció de llibres que són l’ànima de les Experiències Literàries del FLIC, la proposta de joc vivencial i artístic que programen per a públic familiar i escolar. Són 40 llibres organitzats en 4 categories –Tastar la Por, En Clau d’Aventura, Quina Gràcia i Per Sucar-hi Pa–, i el tema d’aquesta 11a edició són les ficcions. Han convidat festivals i associacions literàries nacionals i internacionals de referència, coneixedors de la literatura infantil i juvenil (LIJ), perquè facin les seves propostes i que la selecció sigui tan rica com sigui possible. 

Podeu consultar aquesta llista de recomanacions a la pàgina web del FLIC Recomana, però fem un tast d'algun dels llibres recomanats. A la categoria Tastar la Por destaca Siberian haiku, de Jurga Vilé i Lina Itagak (Editorial SelfMadeHero), una novel·la gràfica que aborda la deportació de les famílies lituanes a Sibèria durant la Segona Guerra Mundial explicada per un nen. A la categoria En Clau d'Aventura, una de les propostes és Travessia, de Peter Van den Ende (Editorial Libros del Zorro Rojo), un llibre sense text amb il·lustracions en blanc i negre que es converteixen en un joc de percepció per identificar les trobades del mariner protagonista al seu vaixell de paper. A Quina Gràcia, una proposta és La bèstia del senyor Racine, de Tomi Ungerer (Editorial Blackie Books), on es planteja el repte d’investigar la desaparició d’una cosa molt estimada pel protagonista i el descobriment d’una nova bèstia. Finalment, a Per Sucar-hi Pa, una de les lectures recomanades és Un pèl a la sopa, d’Àlex Nogués i Guridi (Editorial Flamboyant), un llibre surrealista, per morir-se de riure. Històries plenes de girs magnífics que haurien sigut el relat preferit de la Mafalda. 

Una tardor de festivals

El públic familiar està de sort. Des del 5 fins al 28 de novembre se celebren a Catalunya quatre festivals per a tots els públics especialitzats en cultura i arts. Propostes escèniques, cinematogràfiques, de performance i literàries de qualitat amb artistes nacionals i internacionals. Al llarg de tres setmanes tenim l’oportunitat de gaudir d’experiències úniques que aquest any recuperen la presencialitat i mantenen el format digital de l’edició anterior. Seran 340 activitats de cinema, arts en viu, literàries i il·lustrades en 35 poblacions catalanes diferents gràcies a la implicació de 400 treballadors culturals. 

Biblioteques, llibreries i escoles de les demarcacions de Barcelona i Girona han gaudit a principi de mes de La Setmana de l’Àlbum (Webdelalbum.org), centrada en el llibre àlbum i amb el sentit de l’humor com a eix temàtic. Una altra de les cites culturals és El Meu Primer Festival de Cine (Primerfestivaldecine.com), que fins al 28 de novembre celebra la 14a edició. Gairebé un centenar de pel·lícules inèdites al nostre país per a canalla d’entre 2 i 12 anys amb sessions familiars i escolars. També fins al 28 de novembre té lloc El Petit (Elpetit.cat), el festival internacional d’arts per a la primera infància que ofereix en 12 ciutats catalanes espectacles, conferències, debats, formació i networking. I el FLIC Festival (Flicfestival.com), fins al 21 de novembre amb experiències i creació literària perquè les famílies visquin la literatura d’altres maneres. 

Paral·lelament a la seva programació familiar i professional, des del FLIC continuen apostant per treballar i estudiar tot el que té a veure amb la literatura i les arts infantils. En aquest sentit, el grup de recerca Ecolij (Educació Comunicativa i Literària a la Societat de la Informació) de la Universitat de Saragossa ha elaborat un informe avaluant l’evolució de la motivació lectora en (pre)adolescents. L’objectiu és crear una eina per mesurar l’impacte de les intervencions de Tantàgora, destinades a la promoció de la lectura tant en centres escolars com en biblioteques i altres contextos no acadèmics. L’eina resultant és MOLEC2, un qüestionari que permetrà analitzar les característiques del context en què Tantàgora implementa les seves activitats de promoció de la lectura i saber en quina mesura produeixen una millora en l’índex de motivació lectora dels (pre)adolescents. El qüestionari avalua 9 dimensions (curiositat lectora, eficàcia lectora, repte lector, implicació en la lectura, importància de la lectura, evitació de les tasques de lectura, competició en la lectura, lectura de reconeixement i raons socials per a la lectura) i altres variables independents, com ara aspectes sociodemogràfics, socioeconòmics i socioculturals, hàbits de lectura i variables acadèmiques.

stats